Pentru luna septembrie, Ministerul Finantelor a planificat licitatii de 3,3 miliarde lei pentru piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma cu care s-a imprumutat in luna august, iar fondurile atrase au cumulat 4,54 miliarde lei. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe, scrie Mediafax.

Astfel, pentru luna octombrie Trezoreria Statului a programat licitatii de 3 miliarde lei pentru vanzarea de certificate de trezorerie, doua cu scadenta de 11 luni si una cu maturitatea de 6 luni, fiecare cu valoarea indicativa de un miliard de lei.

Prin obligatiuni, Finantele vor sa imprumute 1,15 miliarde de lei, prin titluri cu maturitatea la doi ani, trei ani si, respectiv, cinci ani.

Pentru 22 octombrie, Ministerul Finantelor a planificat operatiunea pentru vanzarea de obligatiuni denominate in euro si scadente in iulie 2015, in valoare de 150 milioane euro.

Administratorii datoriei publice au mai vandut titluri cu aceeasi scadenta, in iulie 2011, la un randament mediu de 4,85% pe an.

La inceputul lunii noiembrie, va ajunge la maturitate o emisiune de obligatiuni denominate in valuta de 793,8 milioane euro.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 43,57 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.