Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind creditarea persoanelor fizice va fi completat cu recomandarile Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) legate de imprumuturile in valuta, se arata intr-un regulament BNR.
Astfel, bancile ce desfasoara activitate de creditare in valuta vor fi obligate sa informeze solicitantii de imprumuturi in monede straine (persoane fizice si entitati nefinanciare), neacoperiti la riscul valutar, asupra impactului pe care l-ar avea asupra nivelului ratelor de credit deprecierea severa a monedei nationale, precum si, in cazul creditelor cu dobanda variabila, deprecierea severa a monedei nationale asociata cu majorarea dobanzii.

„Spre deosebire de reglementarea in vigoare, proiectul impune creditorilor prezentarea acestor informatii de avertizare particularizat la dimensiunea creditului solicitat de client, prin indicarea ratei lunare de credit recalculate pe baza respectivelor variatii, utilizand valorile prevazute in regulament”, potrivit regulamentului BNR.

Totodata, bancile supravegheate de BNR vor fi obligate sa conditioneze accesul la credite in valuta pentru entitatile nefinanciare neprotejate la riscul valutar, de indeplinirea unor criterii, stabilite prin reglementari interne ale imprumutatorului, care sa demonstreze ca entitatea ar avea o capacitate de rambursare foarte buna a finantarii in valuta chiar si in conditii de depreciere severa a monedei nationale asociata cu majorarea ratei dobanzii respectivei valute.

Practic, bancile vor stabili conditii mai stricte de acordare si garantare a creditelor in valuta acordate entitatilor nefinanciare neprotejate la riscul valutar, comparativ cu cele aferente creditelor similare in moneda nationala.

De asemenea, creditorii persoane juridice romane care desfasoara activitate de creditare in alte state membre in baza „pasaportului european” bancar vor fi obligate sa respecte cerintele privind creditarea in valuta a debitorilor neacoperiti la riscul valutar stabilite de autoritatile competente din statele membre in cauza si comunicate Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit regulamentului de creditare actual al bancii centrale, la creditele imobiliare acordate in lei, avansul este de cel putin 15%.
La imprumuturile pentru locuinte in monede straine, clientii care obtin venituri in valuta finantarii, sau indexate la acea moneda, vor trebui sa achite un avans minim de 20%.

Pentru creditele imobiliare in euro sau in alte valute, avansul este de minim 25%, respectiv 40%, in cazul in care veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda imprumutului sau nu sunt indexate la acea valuta. Creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri