Moneda nationala se tranzactiona la cotatii apropiate de 4,57 lei/euro la finalul sesiunii interbancare dupa ce in prima parte a zilei cursul a urcat usor peste 4,59 lei/euro, leul fiind sustinut de anuntul bancii centrale de plafonare a operatiunii repo de luni.
In jurul orei 16:30, euro era schimbat pentru 4,5690 - 4,5710 lei, cu 0,5 - 0,6 bani sub nivelul de la aceeasi ora de vineri, de 4,5745 - 4,5770 lei/euro, noteaza Mediafax.

La deschiderea sedintei, euro a fost cotat la 4,5700 - 4,5730 lei/euro, iar in prima parte a sedintei, cursul leu/euro a urcat treptat si a ajuns pana la un nivel maxim al zilei de 4,5920 unitati, cotatii care nu au mai fost atinse de la inceputul lunii august.

Imediat dupa anuntul BNR privind plafonarea sumei in licitatia repo de luni, cotatiile pe piata interbancara au scazut brusc, pana la un minim de 4,5630 lei/euro, intrucat unii jucatori se asteapta ca dobanzile la lei sa creasca.

Cursul de referinta anuntat de BNR a scazut luni cu 0,48 bani, la 4,5646 lei/euro, dupa ce vineri s-a plasat la maximul din ultimele doua luni.

Pentru moneda americana, cursul a urcat cu 0,86 bani, la 3,5203 lei/dolar. In acelasi timp, referinta pentru francul elvetian a scazut usor, la 3,7697 lei/franc.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Dobanzile afisate luni dimineata de banci pentru depozitele plasate (ROBID) si atrase (ROBOR) cu scadenta la o zi au crescut usor, de la 4,43% - 4,93% pe an la 4,63% - 5,13% pe an. Totodata, dobanzile pentru depozitele cu scadenta la o saptamana au avansat la 4,83% - 5,33% pe an, de la nivelurile de vineri, de 4,78% - 5,28% pe an.

Ulterior, dupa ce BNR a anuntat ca plafoneaza la 6 miliarde lei suma acordata in licitatia repo pe care o organizeaza luni, dobanzile pentru plasamentele cu maturitate la o saptamana au avansat usor, la 5% - 5,5% pe an. Astfel, dobanzile incadreaza din nou rata dobanzii de politica monetara stabilita de BNR, de 5,25% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri