BNR a imprumutat 11 banci cu 6 mld. lei. Cererea a fost de 2,5 ori mai mare

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 11 banci cu suma de 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro) pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a fost de 15,3 miliarde de lei.

Banca centrala a plafonat din nou suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, dupa ce cursul de schimb leu/euro a urcat luni pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximul istoric, noteaza Mediafax.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR a anuntat un plafon, bancile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Cele patru licitatii repo organizate de BNR in luna august au avut sumele plafonate, pentru prima data din 2008, iar leul a beneficiat partial de decizia bancii centrale, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.

Un efect negativ al acestor plafonari a fost insa cresterea randamentelor la titlurile de stat, astfel ca Ministerul Finantelor Publice a reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la cresterea randamentelor a fost reprezentat si de tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Incepand din luna septembrie, BNR nu a mai limitat imprumuturile la licitatiile repo. La cea mai recenta astfel de operatiune opt banci au imprumutat 12,621 miliarde lei (2,793 miliarde de euro) de la banca centrala.

In prima parte a sedintei de luni cursul leu/euro a urcat pana la un nivel maxim al zilei de 4,5920 unitati, cotatii care nu au mai fost atinse de la inceputul lunii august. La inceputul lunii august cursul anuntat de BNR a atins maximul istoric, de 4,6481 lei/euro.
Imediat dupa anuntul BNR privind plafonarea sumei in licitatia repo, cotatiile pe piata interbancara au scazut pana la un minim de 4,5630 lei/euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
”Când lumea arde, nu există nicio protecție reală pentru banii tăi”
Setari Cookie-uri