Bancile din Austria au imprumutat responsabil in Europa de Est si nu prezinta riscuri ascunse, a declarat presedintele Bancii Centrale a Austriei, Claus Raidl, intr-un interviu pentru Bloomberg.

"Nicio banca austriaca nu a dat bani iresponsabil. Avem unele probleme din cauza dezvoltarii economice si cresterii mai lente, creditelor in valuta si situatiei politice din unele tari - astfel ca trebuie sa ne adaptam. Stiu ca nu exista riscuri ascunse", a spus Raidl.

Bancile austriece - incluzand Erste Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, detinuta de UniCredit - sunt cei mai mari creditori in fostele tari comuniste din Europa de Est. Profiturile la subsidiarele din Europa de Est au fost erodate de impactul crizei din zona euro asupra regiunii, puternic dependenta de exporturile catre Europa de Vest.

Banca centrala a introdus anul trecut reguli prin care cerea Bank Austria, Erste si Raiffeisen sa nu mai crediteze in Europa de Est mai mult decat pot finanta local prin depozite.

Austria a fost nevoita sa nationalizeze in 2009 Hypo Alpe-Adria-Bank International, al treilea mare creditor in fostele state iugoslave. Hypo Alpe trebuie sa acopere un deficit de finantare de 2,19 miliarde de euroanul urmator.

Alta banca austriaca, Oesterreichische Volksbanken, a fost nationalizata partial in acest an. In timp ce Volksbank a vandut divizia din Europa de Est catre Sberbank inainte de intrarea in actionariat a statului, institutia de credit din Rusia a refuzat sa preia si divizia cu pierderi din Romania.

Raidl nu vrea, insa, ca bancile ausriece sa intoarca spatele regiunii.

"Prezenta si investitiile bancilor austriece in Europa Centrala si de Est reprezinta, daca iau in calcul ultimii 10 ani, o poveste de succes", a spus el.

In Romania sunt prezente mai multe banci austriece. Erste controleaza Banca Comerciala Romana, lider in sistemul bancar dupa active, iar Raiffeisen si Volksbank au operatiuni sub brand propriu. Grupul italian UniCredit, prezent in Romania prin UniCredit Tiriac Bank, controleaza operatiunile locale prin intermediul Bank Austria.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Alegeri anticipate in Austria, dupa scandalul generat de vicecancelar