Tarile din Uniunea Europeana vor putea sa introduca temporar taxarea inversa pentru anumite categorii de produse sau pentru sectoare in care Fiscul se confrunta cu o evaziune greu de combatut fara a solicita avizul Comisiei Europene, dupa modificarea directivei europene in domeniu.
"Se lucreaza in prezent la modificarea directivei europene privind procedurile de taxare inversa. Doua componente sunt importante, si anume: se discuta largirea anexei existente cu bunuri pentru care taxarea inversa sa fie adoptata fara o derogare, pentru ca, dupa cum stiti, procedura este indelungata. Am solicitat includerea pe aceasta lista permanenta si a cerealelor", a declarat marti directorul general al Directiei Legislatie Cod Fiscal din Ministerul Finantelor Publice, Doru Dudas, citat de Mediafax.

Alta componenta se refera la o procedura de urgenta privind aplicarea taxarii inverse in domenii unde Fiscul se confrunta cu un grad foarte ridicat de evaziune si nu poate sa-l limiteze semnificativ intr-un termen scurt.

"Va exista o perioada limitata de taxare inversa pe sectoare din economie unde evaziunea fiscala nu poate fi controlata", a completat Dudas.

El a facut aceasta precizare dupa ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat ca Romania a solicitat prelungirea perioadei de derogare pentru taxarea inversa la cereale.

Guvernul a anuntat in septembrie ca va solicita CE ca termenul pana la care Romania poate aplica taxarea inversa la cereale, si care expira in mai 2013, sa fie prelungit cu inca doi ani, bazandu-se pe faptul ca Bulgaria si Ungaria au cerut la randul lor o astfel de derogare, iar un refuz ar genera discriminari.

Aplicarea taxarii inverse este o masura de simplificare a platii taxei pe valoarea adaugata, astfel incat persoana obligata la plata taxei este beneficiarul in locul furnizorului. Practic, colectarea se face la finalul lantului si se evita astfel rambursarile de TVA de la buget pentru trranzactii fictive.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri