Consiliul Fiscal isi manifesta rezerva fata de nivelul estimat al categoriei “sume primite de la UE in contul platilor efectuate” care apare drept semnificativ supraevaluat, avand in vedere ca performanta mai buna in ceea ce priveste absorbtia de fonduri structurale si de coeziune din primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut este improbabil a fi repetata si in a doua jumatate a lui 2012, in contextul blocarii de catre Comisia Europeana a platilor pentru mai multe programe operationale.

Opinie Consiliul Fiscal

Potrivit Consiliului Fiscal, comparativ cu parametrii aprobati in contextul primei rectificari bugetare, proiectul curent de rectificare prevede o majorare a veniturilor si cheltuielilor bugetului general consolidat cu 1,95 miliarde lei, mentinandu-se astfel nemodificata tinta de deficit bugetar la 13,60 miliarde lei, respectiv 2,25% din PIB (evaluat la 607,3 miliarde lei).

Din aceste diferente, 450 de milioane de lei sunt explicate de influenta unei noi scheme de tip swap de stingere in lant a obligatiilor restante fata de buget (cu impact identic la nivelul veniturilor si cheltuielilor totale).

Cresterea veniturilor bugetare, de 1,5 miliarde, se datoreaza primei transe (0,91 miliarde lei) din sumele aferente contravalorii inchirierii benzilor de frecventa de catre operatorii de telefonie mobila, careia i se adauga un impact pozitiv net la nivelul celorlalte categorii de venituri de 0,59 miliarde lei.

Aceasta ultima suma reflecta incasari suplimentare avand drept surse veniturile nefiscale (+0,9 miliarde lei, provenit in principal din revizuirea ascendenta cu 0.69 miliarde de lei a estimarii privind varsamintele din profitul BNR), taxa clawback (+0,36 miliarde) si accize (+0,21 miliarde lei), care compenseaza reduceri ale estimarilor privind incasarile din TVA (-0,69 miliarde lei), impozitul pe venit si salarii (-0,39 miliarde de lei) si venituri de capital (-0,12 miliarde lei).

In ceea ce priveste arieratele, dupa ce anul 2011 a consemnat reducerea acestora si incadrarea in tintele agreate cu FMI pentru prima data de la declansarea crizei, obligatiile restante ale bugetului general consolidat au reinceput sa creasca in 2012 (in special in lunile martie si iunie 2012), atingand in luna august un nou maxim in special ca urmare a majorarii semnificative a arieratelor la nivelul autoritatilor locale.

Totusi, fata de lunile martie si iunie 2012 (perioada alegerilor locale), luni caracterizate de un avans puternic al obligatilor restante ale bugetului general consolidat, acestea par a se fi stabilizat in lunile iulie - august

Citeste mai multe despre opinia Consiliului Fiscal referitoare la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012 in documentul atasat.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri