Directorul de investitii BRD Pensii, amendat pentru instrainarea activelor participantilor

Bogdan Ionut Georgescu, director de investitii in cadrul BRD - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (BRD Pensii), a fost sanctionat de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) cu amenda de 1.000 lei, deoarece a efectuat tranzactii prin care a instrainat activele fondului.

"Se sanctioneaza cu amenda contraventionala in cuantum de 1.000 lei domnul Bogdan Ionut Georgescu, in calitate de director de investitii la SC BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA", apare precizat la rubrica Sanctiuni in raportul pe luna septembrie anul curent publicat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In continuare, motivul invocat de autoritate consta in faptul ca BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private "a incheiat in data de 03.04.2008 un contract cadru privind instrumentele Pensii Private financiare derivate („Master derivatives agreement”) cu contrapartea SC BRD SA Groupe Societe Generale S.A. - persoana afiliata administratorului".

In baza acestui contract cadru privind instrumentele financiare derivate BRD Pensii "a efectuat tranzactii prin care a instrainat activele Fondului de Pensii Administrat Privat BRD persoanei afiliate acesteia, respectiv BRD Groupe Societe Generale.

Prin fapta savarsita, administratorul de pensii BRD nu a respectat prevederile art. 28 alin. (2) litera e) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora administratorului ii este interzis in mod expres instrainarea activelor fondului de pensii unei persoane afiliate lui.

Surse avizate au mentionat wall-street.ro ca in urma acestor nereguli, Comisia de Supraveghere este obligata, de asemenea, sa anunte organele de urmarire penala.

CSSPP a sanctionat si BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private cu avertisment scris pentru conflict de interese, pentru ca a realizat tranzactii cu o societate afiliata, ceea ce contravine legii. "BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private nu a intreprins toate masurile necesare in vederea identificarii si a gestionarii conflictului de interese determinat de incheierea contractului cadru privind instrumentele financiare derivate cu contrapartea BRD Groupe Societe Generale - persoana afiliata administratorului".

Astfel, prin fapta savarsita, BRD Pensii "nu a respectat prevederile art. 7 alin. (1) din Norma nr. 3/2009 privind investitiile fondurilor de pensii administrate privat si organizarea activitatii de investire, si prevederile art. 7 alin. (1) din Norma nr. 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private, care prevad ca „Administratorul trebuie sa ia toate masurile astfel incat sa se asigure ca situatiile de conflict de interese intre societate, inclusiv conducatori, salariati, societatea-mama, grupul din care administratorul face parte sau orice persoana afiliata ori aflata in mod direct sau indirect in pozitie de control fata de societate, si fondul de pensii private, precum si intre combinatii ale situatiilor de mai sus sunt identificate si gestionate astfel incat interesele fondului de pensii private sa nu fie afectate".

Fapta constituie contraventie conform prevederilor art. 140, art. 141, alin. (1), litera g) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Autoritatea mai precizeaza ca "Bogdan Ionut Georgescu, director de Investitii la BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, autorizat de Consiliul CSSPP in data de 25.03.2009 in vederea organizarii activitatii directiei de investitii, nu a indeplinit in mod corespunzator atributiile ce-i revin cu privire la activitatea de investire a activelor Fondului de Pensii Administrat Privat BRD".

Din raportul Comisiei aflam ca desi "Bogdan Ionut Georgescu avea cunostinta despre contractul cadru privind instrumentele financiare derivate incheiat intre BRD BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private cu contrapartea BRD Groupe Societe Generale - persoana afiliata administratorului, si cunostea prevederile legale care instituie in mod imperativ obligatia administratorului de a nu instraina activele fondului de pensii unei persoane afiliate, precum si dispozitiile legale privind conflictul de interese, nu a intreprins nici o masura de a asigura respectarea reglementarilor prudentiale incidente sistemului de pensii private".

Asadar, prin fapta savarsita, Georgescu nu si-a indeplinit atributia de a asigura respectarea reglementarilor prudentiale conform art. 22 litera f) din Norma nr. 3/2009 privind investitiile fondurilor de pensii administrate privat si organizarea activitatii de investire si la art. 61 litera f) din Norma 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private.

Fapta constituie contraventie conform prevederilor art. 141, alin. (1), lit. g), din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 41 din Norma 3/2009 privind investitiile fondurilor de pensii administrate privat si organizarea activitatii de investire si cu prevederile art. 65 alin. (2) Norma nr. 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private, se arata in raport.

In portofoliul BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private se afla doua fonduri de pensii private, BRD (Pilon II) cu active nete de 231 de milioane de lei si 194.485 de particpanti si BRD Medio (Pilonul III) cu active nete de 17 milioane de lei si 9.594 de participanti, potrivit datelor publicate de CSSPP, pe luna septembrie anul curent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri