Leul, la a cincea sesiune consecutiva de apreciere fata de euro

Leul a continuat sa se aprecieze usor in prima parte a sesiunii interbancare de marti, astfel ca rata de referinta publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat la 4,5370 lei/euro, cel mai redus nivel incepand cu 3 octombrie.

Leul inregistreaza astfel a cincea sesiune consecutiva de apreciere la cursul de referinta. O rata de schimb inferioara, de 4,5262 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 3 octombrie, noteaza Mediafax.

Pentru moneda americana, referinta a scazut cu 0,72 bani, de la 3,5195 lei/dolar la 3,5023 lei/dolar. In acelasi timp, cursul oficial leul/franc elvetian a scazut de la 3,7580 lei/franc la 3,7541 lei/franc.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Cotatiile monedei nationale au coborat sub 4,54 lei/euro la inceputul sesiunii interbancare de marti si au ramas sub acest nivel pana la jumatatea zilei.

Unii dealeri cred ca principalele ordine de vanzare de euro au provenit in principal de la BNR, care vinde indirect valuta preluata de la Ministerul Finantelor, profitand de lichiditatea slaba din piata interbancara. Finantele au imprumutat recent 421,5 milioane euro prin obligatiuni scadente in iulie 2015.

Dobanzile practicate marti dimineata de banci pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi au ramas in intervalul 5,43% la 4,91 - 5,41% pe an. Totodata, dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au stagnat de asemenea, la 5,16 - 5,66% pe an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri