"Am discutat acest lucru cu presedintele si in mod sigur pana la sfarsitul anului - probabil, este foarte probabil - vom avea o noua emisiune si sa batem acel prag psihologic de 5%", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a amintit ca emisiunea de titlu de stat in euro lansata saptamana trecuta a avut o dobanda de 5,04%, cea mai mica din istoria acestui tip de emisiuni.

La sfarsitul lunii octombrie, Ministerul Finantelor a atras 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe prin lansarea unei emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, la un randament de putin peste 5% pe an. Investitori din Marea Britanie, Austria si Germania au cumparat jumatate din obligatiuni, iar aproape 50% din titluri au fost preluate de managerii de fonduri.

Guvernul mandatase Ministerul Finantelor sa lanseze o noua emisiune de euroobligatiuni pe pietele externe de capital, in suma de minimum 500 milioane euro si maximum 1,5 miliarde euro, valoare care va fi stabilita in functie de conditiile de piata.

Guvernul apreciaza ca finantele publice vor fi protejate astfel de eventualele socuri externe ce ar putea determina cresterea dobanzilor pe piata interna.