Sistemul bancar romanesc este foarte fragmentat si competitiv, mai ales pe partea de depozite, cu peste 40 de jucatori in domeniu, dintre care cei mai multi cu o cota de piata sub 1%, a declarat noul director general al Millennium Bank, Jose Reino da Costa, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
El a preluat conducerea bancii in septembrie, dupa ce l-a inlocuit pe Jose Toscano, care a ocupat pozitia de director general timp de sase ani.

Jose Reino da Costa spune ca a avut cateva informatii despre Romania si despre sistemul bancar local inainte de a primi propunerea de a prelua conducerea subsidiarei grupului portughez.

“Acum sunt in proces de invatare si intelegere a pietei si a tarii. Bancile din Romania sunt in general bine capitalizate, dar au fost vulnerabile in ceea ce priveste calitatea portofoliului de credite, precum si in ceea ce priveste volatilitatea din zona euro, care poate avea impact asupra rezultatelor sistemului. Cu toate acestea, credem ca este loc pentru imbunatatiri si pentru crestere”, a precizat noul CEO Millennium Bank.

Reino da Costa ( 48 de ani) lucreaza de aproape 14 ani in cadrul grupului portughez. In ultimii patru ani a fost directorul general al Millennium Bank in Angola. El subliniaza faptul ca subsidiara angoleza are una dintre cele mai rapide cresteri din grupul Millennium, fiind sustinuta de economia in dezvoltare.

"FMI prognozeaza o crestere de 6,8% a PIB-ului pentru Angola in 2012 si de 5% in 2013. Dupa prima jumatate a anului 2012, Millennium Bank Angola a raportat active totale de 1,429 milioane de euro, fonduri atrase de la clienti de 872 de milioane de euro si credite acordate de 533 de milioane de euro. In prima jumatate a anului 2012, banca a avut un profit de 17,3 milioane de euro, cu 15% mai mare fata de cel raportat dupa prima jumatate a anului 2011, iar indicatorul ROE a fost de 18,3%”, a explicat Jose Reino da Costa.

El spune ca este greu de facut o comparatie intre sistemul bancar romanesc si cel din Angola, intrucat reprezinta doua realitati complet diferite.

“Romania face parte din UE, iar sistemul sau bancar se va confrunta cu noi provocari, odata cu crearea Uniunii Europene bancare si a unui supervizor bancar pentru zona euro, lucru cu care Angola nu se confrunta. Cu toate acestea, ambele sisteme au potential mare pentru crestere”, a mentionat Reino da Costa.

Ce planuri are Jose Reino da Costa la conducerea Millennium Bank


Jose Reino da Costa a precizat ca principalul sau obiectiv la conducerea Millennium Bank este de a aduce banca pe profit “cat mai curand”. In primul semestru, institutia de credit si-a redus cu 35,2% pierderile, de la 10,1 milioane de euro in prima jumatate a anului trecut la 6,5 milioane de euro.

“Acest lucru nu implica schimbari majore, ci o mai mare concentrare pe cresterea numarului de clienti, pe eficienta activitatii noastre si pe managementul riscului. Beneficiem si de suportul permanent al actionarilor nostri, care vad potential in aceasta piata si care isi mentin angajamentul fata de ea”, a completat directorul general de la Millennium Bank.

Legat de economia romaneasca, Jose Reino da Costa spune ca ultimele estimari de crestere venite de la FMI – de 0,9% in 2012 si de 2,5% anul viitor – nu reprezinta vesti proaste si ca odata ce criza va fi depasita, PIB-ul Romaniei se va majora peste media tarilor UE.

CEO-ul Millennium Bank a adaugat ca pana in prezent, in afara Bucurestiului, a vizitat orasele Constanta, Craiova, Brasov, Pitesti, Ploiesti, Targu-Mures, Arad, Oradea, Cluj, Timisoara, Iasi, Suceava si ca isi doreste sa ajunga in toate localitatiile unde banca este prezenta.

“A fost o ocazie sa cunosc banca si sa vad tara, sa inteleg cultura si mediul, ceea ce ma ajuta sa inteleg si sa invat cat mai mult despre Romania. De fapt, a fost o mare surpriza sa observ asemanari foarte mari cu Portugalia, ceea ce este bine, caci imi face adaptarea mai usoara. Sunt foarte impresionat de tara si de calitatea oamenilor cu care am vorbit”, a mai afirmat Reino da Costa.

In prezent, Millennium Bank Romania are 65 de sucursale si aproape 700 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri