Asociatia Romana a Bancilor (ARB) investigheaza cum a aparut in presa scrisoarea adresata BNR, Ministerului Justitiei si comisiilor parlamentare privind noile prevederi din codul de procedura civila care ar putea afecta veniturile din comisioane considerate de instante ca fiind abuzive.
"Acel material nu trebuia sa apara in presa. Investigam in continuare cum a aparut (...) Acela este punctul nostru de vedere, este adevarat, la care nu mai am nimic de adaugat. Nu trebuia sa apara, este o dezamagire", a declarat presedintele ARB, Radu Ghetea, la un seminar organizat de Alpha Bank, BNR si ARB, citat de Mediafax.

El a aratat ca orice institutie sau asociatie are dreptul sa pastreze confidentialitatea asupra unor lucruri in dezbatere interna sau corespondenta cu oficialitatile.

"Este un apel si catre receptori ca documentele de la ARB sunt documente confidentiale si numai ARB poate decide daca le face publice", a spus Ghetea, care a mentionat ca scrisoarea a fost transmisa si bancilor.

ARB a transmis mai multe scrisori unor directii din BNR, precum si Ministerului Justitiei, prin care solicita sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedura civila care va intra in vigoare la 1 februarie 2013 si de care se tem ca "ar putea pune in dificultate industria bancara".

Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 care faciliteaza eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul intregului portofoliu de credite specifice acordate de o banca, ceea ce - sustine ARB - ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual sistemului bancar.

Noua lege ii imputerniceste pe judecatori sa oblige bancile sa elimine o clauza abuziva din toate contractele de acelasi gen atunci cand constata existenta acesteia intr-un anumit caz.

"Bancile nu doar ca nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate sa si ramburseze tuturor clientilor respectivele costuri percepute in trecut", se arata intr-o scrisoare transmisa Bancii Nationale.

Impactul financiar al acestei prevederi este estimat de bancheri la peste 600 milioane de euro anual. ARB recunoaste existenta unor "posibile erori izolate aparute in practica institutiilor de credit in trecut", dar considera ca instantele nu sunt pregatite sa aprecieze just clauzele din contracte.

Ingrijorarea bancherilor vine in contextul in care mii de clienti persoane fizice au denuntat in ultimii ani clauzele abuzive din contractele de credit, iar in unele cazuri bancile au fost obligate sa returneze o parte din comisioane sau sa reduca drastic marjele de dobanda aplicate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri