MKB Romexterra Leasing vrea sa-si majoreze capitalul social

MKB Romexterra Leasing IFN intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 14,08 milioane lei (3,1 milioane euro) prin aport in numerar al actionarilor, la aproape 33,26 milioane lei (7,34 milioane euro), operatiunea urmand sa fie discutata intr-o adunare generala a actionarilor la 28 decembrie.

In prezent, compania de leasing are un capital social de 19,17 milioane de lei.

Majorarea capitalului ar urma sa fie efectuata prin emisiunea unui numar maxim de 828.497 de titluri, cu o valoare nominala de 17 lei, care vor fi date spre subscriere actionarilor, proportional cu cota pe care acestia o detin, in cadrul termenului pentru exercitarea dreptului de preferinta, scrie Mediafax.

Aceasta perioada va fi de o luna de la data publicarii hotararii AGA in Monitorul Oficial, cu exceptia situatiei in care toti actionarii isi vor exercita acest drept in cadrul adunarii generale.

In luna iunie, compania si-a diminuat capitalul social cu 22,55 milioane de lei, de la 41,72 milioane lei, pentru acoperirea unei pierderi reportate din exercitiile financiare anterioare. Reducerea capitalului a fost realizata prin diminuarea valorii nominale a actiunilor de la 37 de lei la 17 lei.

In perioada 2009-2011, dupa inceperea crizei, MKB Romexterra Leasing a raportat pierderi cumulate de circa 30 milioane de lei, 2008 fiind ultimul an cu profit, desi redus, de 1,47 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Institutia de credit maghiara MKB Bank a preluat, la finele anului trecut, pachetul majoritar de actiuni al companiei de leasing de la MKB Romexterra Bank pentru 7,4 milioane de lei, la cererea Bancii Nationale a Romaniei, pentru a fi evitata o inrautatire a indicatorilor prudentiali ai bancii locale.

In urma acestei tranzactii, MKB Romexterra Bank a ramas cu pierderi de 24 milioane de lei intrucat compania de leasing fusese estimata anterior la circa 32 milioane de lei, iar 60% din pierdere a fost acoperita de provizioanele constituite anterior.

Grupul Romexterra a fost preluat in 2006 de banca maghiara MKB, o filiala a grupului german Bayerrische Landesbank.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri