Cifra reprezinta 19% din total despagubirilor platite de asiguratori pentru politele RCA obligatorii, care au insumat 1,29 miliarde de lei in primele noua luni ale acestui an, scrie Mediafax.

Totodata, la finele lunii septembrie asiguratorii aveau constituite rezerve de daune avizate pentru vatamari corporale si deces in suma de 970,25 milioane de lei, cu 50% peste nivelul raportat la 30 septembrie 2011, reprezentand 57,2% din valoarea totala a rezervei de dauna avizata pe segmentul politelor RCA.

Astfel, daunele pentru vatamari corporale si deces (despagubiri platite si rezervele tehnice constituite) reprezinta 41% din totalul daunelor RCA, cu 9 puncte procentuale mai mult decat fata de septembrie 2011.

La nivelul anului 2011, potrivit datelor CSA, numarul dosarelor de dauna pentru vatamari corporale si deces platite ca urmare a unor hotarari judecatoresti a fost de 1.937, iar cuantumul despagubirilor s-a ridicat la 174,57 milioane de lei, ceea ce inseamna o dauna medie pe dosar de 90.123 lei.

Pe cale amiabila in 2011 au fost acordate despagubiri pentru vatamari corporale si deces in 2.167 dosare, cu un cuantum total de 83,44 milioane de lei, respectiv o medie pe dosar de 38.506 lei.

In acest context, CSA si Consiliul Superior al Magistraturii au semnat un protocol de colaborare, pe o perioada de cinci ani, care prevede printre altele schimbul de informatii intre cele doua institutii privind conduita procesuala a societatilor de asigurare si a magistratilor in raporturile cu acestea si participarea la intalniri si seminarii. Totodata, CSM va promova unele ghiduri si studii elaborate de asociatiile profesionale din domeniul asigurarilor.