Solicitarile de despagubire in urma unui cutremur puternic inaintate de proprietarii de locuinte asigurati vor fi acoperite in limita sumei de 1 miliard euro de catre Fondul de Garantare al CSA, daca societatile care au vandut politele nu pot achita daunele produse in urma unei catastrofe naturale.
"Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat demararea procedurilor legale privind securizarea disponibilitatilor Fondului de Garantare printr-o polita de asigurare impotriva riscului de intrare in procedura de insolventa a asiguratorilor ca urmare a producerii unui cutremur. Acest lucru va duce la o acoperire de circa un miliard de euro a daunelor produse in urma unui cutremur, respectiv in cazul insolventei unor asiguratori care subscriu acest risc", a comunicat CSA la solicitarea Mediafax.

Intentia de reasigurare a fost anuntata pentru prima data de vicepresedintele CSA Cornel-Coca Constantinescu, la mijlocul lunii octombrie.

Fondul de Garantare plateste din propriile disponibilitati creantele societatilor de asigurare aflate in procedura de faliment, obligatii care decurg direct din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate de acestea.

Sursele financiare de constituire a Fondului de Garantare provin in cea mai mare parte din sumele platite de asiguratori.

Constantinescu a spus ca Fondul de Garantare dispune de disponibilitati in suma de circa 200 milioane de euro si ca eventuala decizie de securizare a Fondului nu implica cresterea contributiilor platite de asiguratori.

"Masura decisa de Consiliul CSA este menita sa imbunatateasca increderea asiguratilor in societatile de asigurare din Romania si are in vedere eliminarea oricaror supozitii privind incapacitatea de plata a pietei asigurarilor in caz de producere a unei asemenea calamitati naturale", se mai spune in raspunsul CSA.

La nivelul anului 2011, veniturile totale ale Fondului de Garantare au fost de 100 milioane de lei, iar cheltuieli totale au atins 13,8 milioane de lei.

La finele lunii iunie, potrivit datelor CSA, primele subscrise din asigurari de incendiu si calamitati naturale au scazut cu 10%, la 544,7 milioane lei.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Societatea PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) a fost infiintata in septenbrie 2009, iar primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010.

Cei mai mari actionari ai PAID sunt Astra, Groupama si Platinum, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, UNIQA Asigurari si Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Politele emise de PAID sunt vandute fie online, fie prin intermediul actionarilor, prin reteaua de distributie a acestora, activitate pentru care este incasat un comision.

In 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei. Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape 1 milion de lei.

La finele lunii ocrombrie, portofoliul PAID numara aproape 280.000 de polite, de la un maxim 800.000 in august 2011.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri