Totodata, ING Bank si-a diminuat estimarea de crestere economica in 2013 de la 1,6% la 0,5%, pe fondul recesiunii din zona euro dar si a faptului ca analistii bancii nu vad o majorare real pozitiva a salariilor, necesara pentru avansul consumului privat.

„Am devenit ceva mai pesimisti cu privire la trimestrul patru, in conditiile in care indicatorii de incredere continua sa se inrautateasca, impactul recoltei slabe se va face simtit si in ultima parte a anului, iar restituirile de fonduri UE inca nu au repornit.Toti acesti factori ne determina sa credem ca activitatea economica va stagna in acest an comparativ cu estimarea anterioara care prevedea o crestere de 0,5%”, potrivit raportului ING Bank.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), economia Romaniei a scazut in al treilea trimestru cu 0,5% (in termeni reali) comparativ cu perioada aprilie - iunie (date ajustate sezonier).

In perioada ianuarie - septembrie 2012, PIB-ul a crescut comparativ cu intervalul similar de anul trecut cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier.

Guvernul estimeaza in acest an o crestere economica de 0,9% si de 2% in 2013.

Probabil cel mai mare risc pentru prognozele noastre este realizarea unui pas considerabil inainte in absortia fondurilor UE. Sansele pentru un astfel de rezultat sunt destul de subtiri, avand in vedere ca 4 din cele 7 programe structurale si de coeziune (care totalizeaza mai mult de 15 miliarde euro sau aproape trei patrimi din toate fondurile) sunt in prezent auditate, iar 3,5 miliarde euro sunt pre-suspendate. Acest proces a inceput dupa ce Comisia Europeana a descoperit mai multe acte de coruptie in atragerea de fonduri UE”, spune analistii ING Bank.

Banca noteaza ca alianta USL, favorita sa castige alegerile din 9 decembrie, doreste crearea unei autoritati centrale de solutionare a fondurilor europene si acesta poate fi un proces de lunga durata.

Referitor la cursul de schimb, ING arata ca euro va fi cotat la 4,6 lei la finalul anului si la 4,75 lei la sfarsitul lui 2013.