Guvernul vrea modificarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare

Guvernul isi va aranja cadrul legal care sa ii permita sa rectifice bugetul si in primul semestru al unui an, spre deosebire de actualele reguli ale Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, daca prognoza indicatorilor macroeconomici se inrautateste "semnificativ" si impune o astfel de operatiune.

Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, in vigoare din primavara anului 2010, limiteaza in prezent dreptul Guvernului de a opera rectificari bugetare, stabilind ca astfel de revizuiri pot fi efectuate doar de cel mult doua ori pe parcursul unui an, dar nu in primele sase luni ale anului, scrie Mediafax.

Guvernul intentioneaza insa sa flexibilizeze aceasta interdictie si sa isi asigure cadrul legal care sa ii permita sa rectifice bugetul si in primul semestru al anului, daca situatia economica impune o astfel de masura.

Noua regula va fi introdusa de Executiv prin modificarea Legii finantelor publice.

"Legile de rectificare bugetara sunt elaborate cu respectarea regulilor si a conditiilor prevazute de Legea responsabilitatii fiscal-bugetare. Prin exceptie, in cazul inrautatirii semnificative a prognozei indicatorilor macroeconomici, poate fi promovata o rectificare bugetara in primul semestru al anului", se arata in proiectul de modificare a Legii finantelor publice.

Proiectul nu specifica ce anume inseamna "inrautatirea semnificativa" a prognozei macroeconomice.

Documentul mai prevede ca prognozele indicatorilor macroeconomici si sociali vor fi elaborate de catre Comisia Nationala de Prognoza pana la data de 1 iunie si vor fi actualizate, dupa caz, pe parcursul desfasurarii procesului bugetar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Setari Cookie-uri