BNR a limitat pentru a noua saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo si a pastrat la 4 miliarde lei suma disponibila, desi pe piata dobanzile practicate de banci au atins saptamana trecuta cele mai ridicate niveluri din acest an, pe fondul scaderii plafonului, informeaza Mediafax.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Dupa ce BNR a scazut saptamana trecuta plafonul de la sase la patru miliarde de lei, unele banci au inceput sa ridice dobanzile. Astfel, dobanzile pentru sumele atrase pe termen de pana la o saptamana au urcat peste 6% inca de miercuri, atingand cele mai ridicate niveluri din acest an.

Pe de alta parte, cursul de schimb a coborat joi la cel mai redus nivel pentru ultimele doua luni si jumatate, respectiv la 4,5059 lei/euro.

Cresterea dobanzilor este determinata in principal de un deficit de lei din piata, dupa redurea plafonului la 4 miliarde lei.

Un numar de 15 banci au imprumutat saptamana trecuta suma maxima permisa, de 4 miliarde lei (883 milioane euro), iar cererea institutiilor de credit a ramas ridicata, ajungand la 26,57 miliarde lei. La precedentele doua astfel de licitatii, suma licitata de banci a atins niveluri record, iar pe 19 noiembrie a fost inregistrat un maxim de 30,198 miliarde lei.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.

Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 6 miliarde lei si 4 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Potrivit dealerilor, cererea ridicata a fost generata de deficitul de lei din piata, in urma vanzarilor indirecte realizate de banca centrala, dar si de faptul ca BNR a eliminat restrictia privind numarul de emisiuni de titluri acceptat in cadrul unei operatiuni de piata monetara. Anterior bancile puteau aduce in garantie la licitatiile repo titluri de stat cel mult cinci emisiuni diferite.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

De la reluarea plafonarii sumei disponibile in licitatiile repo, cursul de schimb a scazut treptat, iar in sedinta de joi a atins cel mai redus nivel pentru ultimele doua luni si jumatate, de 4,5059 lei/euro.

Efecte negative al acestor plafonari sunt, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante, precum si dobanzi mai ridicate practicate de banci.

O parte din banii imprumutati luni de la BNR ar putea fi utilizati de banci pentru cumpararea de titluri de stat la licitatia programata de Ministerul Finantelor Publice. Finantele vor sa vanda, luni, certificate de trezorerie in valoare de 500 milioane lei.

Anuntul mentinerii plafonului la 4 miliarde lei in cadrul repo nu a influentat vizibil cursul de schimb si dobanzile practicate de banci. Astfel, cursul a ramas la 4,5165 - 4,5185 lei/euro, intr-o piata linistita si cu volume foarte reduse de tranzactionare.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 6,01% - 6,51% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, in scadere foarte usoara fata de nivelurile de joi, de 6,03% - 6,53% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri