“Din cauza conditiilor din piata si monitorizand cu atentie situatia pe parcursul acestui an, am decis sa aplicam dobanzi negative la depozitele ce depasesc o anumita valoare. Valutele implicate, pragurile si dobanzile vor fi anuntate clientilor in 5 zile lucratoare. Recomandam clientilor sa mentina soldurile in numerar la un nivel cat mai redus, pentru a evita randamente negative”, au explicat oficialii Credit Suisse decizia, care foarte probabil va fi adoptata si de alte banci locale in scurt timp.

Efectul acestei decizii a fost resimtit imediat si in piata valutara. “Francul (CHF) a suferit cel mai amplu declin intraday din ultimele 3 luni, de 0.4%, ca urmare a mesajului direct trimis clientilor institutionali si implicit pietelor financiare”, au mentionat analistii companiei de brokeraj Admiral Markets.

Bancile Elvetiene incearca de cativa ani sa stopeze fluxul de capital panicat din zona euro in cautare de refugiu, dobanda zero stabilita de Banca Nationala (SNB) punandu-le in dificultate, deoarece nu gasesc solutii pentru a investi depozitele profitabil. Presiunea asupra bancilor elvetiene s-a intensificat recent, depozitele la Credit Suisse depasind creditele acordate cu 23% la finalul trimestrului 3.

Dupa decizia Bancii Nationale de a mentine un prag minim euro/CHF de 1.2, bancile comerciale prin vocea Credit Suisse, cu active totale ce depasesc de aproape 10 ori PIB-ul Elvetiei, extind practicile neconventionale, insa analistii sunt sceptici cu privire la o depreciere a francului in urmatoarele luni.

“Interesul pentru francul elvetian nu o sa dispara odata cu aceasta masura, o pierdere limitata va fi preferata devalorizarii nelimitate la care este supusa moneda europeana. Investitorii vor alege riscul cel mai mic cat timp criza deficitelor din regiune nu va fi depasita. In cele din urma, elvetienii vor adopta metoda americana, preluata recent si de japonezi, asa numita printare de moneda fara limita”, apreciaza specialistii in piata valutara internationala din cadrul companiei Admiral Markets.