ICCJ a confirmat apararile formulate de NNDKP pentru BCR cu privire la inexistenta clauzelor abuzive, respectiv la corectitudinea contractelor din perspectiva legii 193/2000 privind clauzele din contractele incheiate intre comercianti si consumatori.

De asemenea, a statuat ca prin semnarea documentelor dupa prealabila lor cunoastere si in raport cu mecanismul legal folosit de banca, nu se poate sustine lipsa negocierii sau/si un dezechilibru semnificativ in contract.

Hotararea instantei supreme confirma alte cinci solutii anterioare in care s-a decis ca intre dobanda de referinta variabila a bancii si indicele Euribor nu exista identitate.

Citeste si:

„Hotararile ICCJ imprima linii de conduita partilor angajate in contracte valabil incheiate si se opun anarhiei contractuale. Contractele se incheie, se modifica si se executa conform acordului partilor, iar interventia justitiei este exceptionala si in situatii limita. Ca orice drept reglementat, dreptul consumatorului contine indrumari si limitari, insa aceste reguli trebuie citite si aplicate echilibrat, fara scoaterea lor din contextul legal general. Deturnarea lui de la scopul pentru care a fost creat a fost corect, prompt si coerent sanctionata de Inalta Curte de Casatie si Justitie”, apreciaza Ana Diculescu-Sova, Partener Senior NNDKP.

Clientii bancii solicitasera instantelor modificarea modului de calcul al dobanzii, compuse din dobanda de referinta a bancii si marja procentuala fixa stipulata in fiecare contract de credit. Acest lucru ar fi avut ca efect diminuarea consistenta a dobanzii, putandu-se ajunge in unele cazuri la valori de 2% -3%, ceea ce ar fi insemnat modificarea costului creditului convenit in urma cu mai mult timp.

Cu toate acestea, exista si clienti ai BCR care au castigat procese in instanta impotriva bancii. De exemplu, revista Capital scria luna trecuta despre cazul unei femei din Targu Mures care dupa ani de judecata si luni de zile de insistente a determinat BCR sa aplice decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astfel, ea a ajuns sa plateasca o dobanda de doar 1,7% pe an la creditul in euro garantat cu ipoteca pe care il are.