Cinteza: Anchetele Parchetului sunt consecinta sesizarilor de la banci si BNR

Anchetele Parchetului sunt binevenite si vor descuraja pe cei tentati sa comita astfel de fapte, a caror verificare nu intra in competenta supravegherii BNR, dar ele sunt urmarea sesizarilor transmise de bancile in cauza si chiar de BNR, afirma directorul Supravegherii BNR, Nicolae Cinteza.

"In legatura cu recentele evenimente privind fraude identificate in bancile romanesti, precizez ca Banca Nationala a Romaniei, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, asigura supravegherea prudentiala a institutiilor de credit printr-un sistem de norme si indicatori de prudenta bancara care este urmarit atat la nivel individual, cat si consolidat sau subconsolidat", a declarat Cinteza pentru Mediafax.

BNR, respectiv Directia Supraveghere, nu are prerogative legale pentru a verifica modul in care au fost acordate creditele sau cum au fost respectate normele proprii de creditare.

"Practicile internationale in domeniu nu converg catre un regim in care autoritatea de supraveghere sa asigure un supraveghetor pentru fiecare functionar bancar angajat in activitatea de creditare, pentru simplul motiv ca, pe de o parte, sistemul ar fi ineficient, iar pe de alta parte s-ar sufoca si concurenta intre banci. In sistemul bancar romanesc sunt 62.400 salariati, care-si desfasoara activitatea in 5.766 de unitati", a aratat oficialul bancii centrale.

Cu toate acestea, ori de cate ori au existat indicii privind posibile fapte penale, Directia Supraveghere din BNR a informat in termen organele abilitate.

"Referitor la cele doua banci in discutie, trebuie spus ca in plus fata de plangerile penale facute de acestea, Directia Supraveghere din BNR a sesizat organele abilitate ale statului asupra suspiciunilor privind autenticitatea unor documente prezentate de clientii Volksbank inca din luna noiembrie 2009", a mentionat Cinteza.

De asemenea, in ceea ce priveste suspiciunile privind activitatea de creditare din BRD, in paralel cu banca pagubita, Directia Supraveghere BNR a informat Parchetul in luna mai 2011.

"Apreciez ca recentele anchete desfasurate de Parchet sunt binevenite si se constituie intr-un factor descurajator pentru cei tentati sa comita astfel de fapte, dar trebuie sa reamintim ca sunt consecinta sesizarilor efectuate in primul rand de banci si, atunci cand a fost cazul, si de BNR", a incheiat Nicolae Cinteza.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca DIICOT i-a retinut pe Ioan Crestin si Marius Locic in dosarul fraudelor bancare, pe langa acestia mai fiind incarcerati, pentru 24 de ore, trei directori de banci, doi notari si doi evaluatori.

Citeste si DEZVALUIRI din dosarul fraudelor bancare: doi directori BRD au coordonat operatiunea


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri