Firma de asigurari Astra este obligata de Judecatoria Brasov sa plateasca integral daunele civile de peste 360.000 de euro catre familiile celor trei victime ale accidentului provocat de Serban Huidu, compania avand la dispozitie zece zile pentru a ataca decizia instantei.

Potrivit minutei Judecatoriei Brasov, instanta care s-a pronuntat marti in cazul despagubirilor pe care Serban Huidu (foto) trebuie sa le plateasca familiilor victimelor accidentului, aceste daune in valoare totala de peste 360.000 de euro trebuie achitate de firma de asigurari Asigurare-Reasigurare Astra, unde Huidu avea contract de asigurare, scrie Mediafax.

"Constata ca pentru autoturismul Mercedes Benz condus de inculpatul Huidu Stefan s-a incheiat contractul de asigurare obligatorie RCA cu asiguratorul SC Asigurare-Reasigurare Astra SA, valabil la data de 16.10.2011 (n.r. - data producerii accidentului rutier)", se precizeaza in minuta sentintei.

Astfel, Judecatoria Brasov obliga firma de asigurari sa plateasca daunele de peste 360.000 de euro catre fiica Magdei Draghici, Ioana Campean, sotia lui Stefan Lungu Balog si fiul acestuia.

"Admite in parte actiunea civila formulata in cauza de partea civila Ioana Campean si obliga asiguratorul Astra SA la plata catre aceasta a sumelor de 1.877,5 de lei cu titlu de daune materiale si 120.000 de euro, in echivalent lei la cursul BNR din data platii, suma reprezentand daune morale, respingand restul pretentiilor formulate in cauza.

Admite in parte actiunea civila formulata de partea civila Elena Lungu Balog si obliga asiguratorul Astra SA la plata catre aceasta a sumelor de 5.500 lei, suma ce se va actualiza in raport de rata inflatiei pana la data platii efective si 5.000 euro, in echivalent lei la cursul BNR din data platii cu titlu de daune materiale si 120.000 euro, suma reprezentand daune morale. Admite in parte actiunea civila formulata in cauza de partea civila Mircea Lungu Balog si obliga asiguratorul Astra SA la plata catre acesta a sumei de 120.000 euro, in echivalent lei la cursul BNR din data platii, reprezentand daune morale, respingand restul pretentiilor civile formulate in cauza", se mai arata in minuta instantei brasovene.

Pe langa daunele morale catre familiile victimelor, firma de asigurari este obligata si la "plata cheltuielilor judiciare in cazul Elenei Balog Lungu si Mircea Balog Lungu, urmand sa se achite 2.500 lei pentru fiecare dintre partile civile".

Potrivit judecatorului Anda Sanpetru, purtator de cuvant al Judecatoriei Brasov, firma de asigurari nu a facut inca recurs la aceasta decizie, insa are la dispozitie zece zile pentru atacarea deciziei instantei.

Automobilul Mercedes condus de Serban Huidu era asigurat pentru raspundere civila auto (RCA) fata de terti la Astra si, potrivit legislatiei, limitele de despagubire ale politei pentru pagube materiale se ridica la 750.000 euro, iar pentru vatamari corporale si deces la 3,5 milioane euro.

Conform normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, pentru pagube materiale produse intr-un accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire a fost stabilita pentru anul 2011 la un nivel de 750.000 euro, echivalent in lei.

Pentru anul acesta, limita de despagubire pentru aceste riscuri a crescut la un milion de euro.

In cazul vatamarilor corporale si decese, limita de despagubire pentru 2011 a fost de 3,5 milioane de euro si a crescut la 5 milioane de euro in 2012.

Potrivit articolului 50 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile, "despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea ori distrugerea de bunuri. In caz de vatamare corporala sau deces, despagubirile se acorda atat pentru persoanele aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, cat si pentru persoanele aflate in acel vehicul, cu exceptia conducatorului vehiculului respectiv. Se acorda despagubiri si in cazul in care persoanele care formuleaza pretentii de despagubiri sunt sotul (sotia) sau persoane care se afla in intretinerea proprietarului ori conducatorului vehiculului asigurat, raspunzator de producerea accidentului".

In 29 iunie, Serban Huidu a fost condamnat de Judecatoria Brasov la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa. Familiile victimelor accidentului au facut recurs la decizia judecatorilor, urmatorul termen fixat la Curtea de Apel Brasov fiind anul viitor, in 31 ianuarie.

La jumatatea lunii mai, serban Huidu a fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa, in urma accidentului soldat cu trei morti produs in octombrie 2011 zona localitatii Timisul de Sus din judetul Brasov. In urma accidentului provocat de Huidu si-au pierdut viata Ioan Garbis Magda Draghici si Stefan Lungu Balog, cei trei fiind colegi la o firma din Brasov.
In 16 octombrie 2011, ei se indreptau cu un autoturism Dacia spre Aeroportul Otopeni. serban Huidu circula dinspre Capitala spre Brasov, iar la iesirea din localitatea Timisul de Sus intr-o zona in care sunt curbe, a intrat cu masina pe contrasens si a izbit autoturismul Dacia in care se aflau cele trei persoane. Huidu se afla in masina impreuna cu sotia sa, cu cei doi copii in varsta de doi si patru ani si cu bona acestora.

Judecatoria Brasov a ajuns la concluzia ca vina pentru producerea accidentului din 16 octombrie 2011 revine "in totalitate" fostei vedete TV Serban Huidu, deoarece acesta nu a ajuns pe contrasens in urma unui derapaj, ci pentru ca a pierdut din raza vizuala soseaua, intorcandu-se catre copiii sai aflati pe bancheta din spate. Potrivit concluziilor expertizei tehnice, la momentul accidentului masina condusa de Huidu rula cu 87 de kilometri la ora, in conditiile in care limita de viteza era de 50 de kilometri la ora, si a intrat total pe contrasens.

"Huidu putea preveni producerea accidentului daca si-ar fi pastrat banda de circulatie. Starea de pericol s-a declansat in momentul in care serban Huidu a patruns pe contrasens. Nu s-a putut stabili daca putea sau nu sa evite producerea accidentului", sunt concluziile expertizei tehnice ale carei rezultate au fost transmise Parchetului in 23 martie.

Expertiza stabileste ca accidentul a avut loc pe sensul opus celui de pe care venea masina condusa de Huidu, el fiind cel care a intrat pe contrasens in timp ce soferul celeilalte masini implicate in accident, un autoturism Dacia Logan, nu a avut nicio vina, circula corect si nu a taiat curba, masina fostei vedetei TV aparandu-i brusc in fata.
Conform expertizei, masina Dacia Logan rula cu 40 de kilometri la ora.

Dupa accidentul rutier din octombrie 2011, Huidu a fost supus unei expertize medico- legale. Medicii legisti au comunicat ulterior Parchetului Judecatoriei Brasov concluziile expertizei in cazul lui Huidu, care a relevat faptul ca acesta era apt sa conduca.

In 24 octombrie 2011, printr-un mesaj postat pe blogul personal, serban Huidu a anuntat ca nu va mai prezenta emisiunea "Cronica Carcotasilor" de la Prima TV si ca se retrage din viata publica.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Volkswagen: Daune in valoare de 830 de mil. de euro pentru clientii nemultumiti
Setari Cookie-uri