Transelectrica a emis in primele 11 luni 4,7 milioane de certificate verzi aferente productiei de electricitate din surse regenerabile, de 2,6 ori mai multe fata de anul trecut, cu o valoare totala de 1,1 miliarde de lei (260,8 milioane de euro).
Pretul mediu de tranzactionare a certificatelor verzi a fost de 243,6 lei pe unitate. In 2011 au fost emise 1,75 milioane de certificate verzi, cu o valoare sub 100 milioane de euro, scrie Mediafax.

Majoritatea energiei regenerabile este produsa in centrale eoliene. Potrivit datelor operatorului sistemului energetic national Transelectrica, in prezent sunt instalate centrale eoliene cu o capacitate de aproape 2.000 MW, mai mare decat puterea centralei nucleare de la Cernavoda.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei estima, la finele anului trecut, ca in 2012 ar urma sa fie emise 5,5 milioane de certificate verzi, cu o valoare de peste 300 milioane de euro, ca urmare a avansului puternic al productiei.

Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordata de catre stat companiilor care investesc in unitati de productie a energiei din surse regenerabile, respectiv vant, soare, apa si biomasa.

Certificatele verzi sunt acordate gratuit de catre stat producatorilor de energie din surse regenerabile, care apoi le vand furnizorilor de energie. Astfel, un producator de energie din surse alternative castiga atat din vanzarea electricitatii pe care o produce, cat si din comercializarea certificatelor verzi.

Introducerea schemei de sprijin prin certificate verzi are ca scop atingerea tintelor asumate de Romania ca pana in 2020 un procentaj de 24% din energia consumata sa provina din surse alternative.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri