"Ministerul Afacerilor Externe a primit cu profund regret si tristete vestea decesului domnului Bogdan Baltazar, personalitate publica marcanta care a influentat pozitionarea Romaniei in contextul economic mondial si care a pus bazele si, apoi, a consolidat relatia cu institutiile financiare mondiale",scrie in comunicatul MAE.

Ministerul precizeaza ca din 1964 Baltazar a gestionat in MAE problematica PNUD/ONU si a Consiliului Economic si Social ONU, iar ulterior a fost coordonator al colectivului pentru agentii specializate economice ale ONU si a participant la negocierile de aderare ale Romaniei la GATT, FMI si Banca Mondiala.

Activitatea sa s-a concentrat apoi, pe relatiile de colaborare economica si financiara cu tarile din Africa si, ulterior, America de Nord si de Sud.

"Domnul Bogdan Baltazar a avut o valoroasa contributie la consolidarea pozitiei economice a Romaniei, prin functii precum cele consilier superior bancar in cadrul BERD si purtator de cuvant al Guvernului Romaniei. Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, transmite condoleante familiei indoliate si isi exprima profunda compasiune pentru aceasta grea pierdere", se mai arata in comunicat.

Bogdan Baltazar a decedat vineri, la ora 4.00, la Spitalul Universitar de Urgenta Elias, "dupa o lunga si grea suferinta", au anuntat reprezentantii unitatii sanitare.

Bogdan Baltazar avea 73 de ani si era unul dintre cei mai respectati economisti romani. El a condus BRD in perioada mai 1998 - octombrie 2004, din functia de presedinte al Consiliului de Administratie, iar in ultimii ani a fost consultant.