Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au inregistrat in 2012 randamente medii de 10,5%, rerspectiv 9,96% si au ajuns la active nete totale de 10,23 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro) in decembrie 2012.
"Fondurile de pensii private au inregistrat si in anul 2012 randamente investitionale remarcabile, reusind performante real-pozitive solide in pofida mediului economic nefavorabil", anunta Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Activele celor noua fonduri de pensii obligatorii au crescut cu 50% in 2012, la 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro).

Numarul total al participantilor la fondurile de pensii de Pilon II a ajuns la 5,76 milioane, cu aproximativ 245.000 mai multi fata de inceputul anului 2012.

Pe Pilonul III, activele nete administrate de cele 11 fonduri au avansat cu 37%, la aproape 600 milioane de lei (135 milioane de euro), bani care se regasesc in conturile unui numar de 290.000 de clienti, cu circa 30.000 mai multi comparativ cu inceputul anului trecut

Potrivit APAPR, in perioada mai 2008-decembrie 2012 fondurile de pensii obligatorii au inregistrat un randament mediu total de 65% (adica o medie anualizata de 11,45%), in timp ce fondurile de Pilon III (lansate in mai 2007) au obtinut un randament mediu total de 51,7% (adica o medie anualizata de 7,74%).

"Pentru fondurile de pensii obligatorii, aceasta performanta investitionala se traduce prin castiguri nete pentru participanti de peste 1,44 miliarde de lei, adaugate contributiilor brute de 8,19 miliarde de lei virate in sistem, pe intreaga durata de functionare a Pilonului II", se mai spune in comunicat.

Presedintele APAPR, Marius Popescu, a declarat ca anul 2012 a fost unul dificil, dar de succes pentru sistemul de pensii private.

"In pofida tuturor turbulentelor - economice, financiare si politice - fondurile de pensii au continuat cresterea, consolidarea si au inregistrat rezultate investitionale foarte bune, in conditii de risc redus, caracteristica esentiala a acestui sistem. Daca ne uitam putin in urma la 2012, vedem un an greu: s-au succedat patru guverne, o situatie politica tensionata, o economie in stagnare si piete financiare volatile. Chiar si asa, sistemul de pensii private s-a mentinut stabil si cu rezultate bune", spune Popescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri