A patra tara din Europa de Est care va suprataxa bancile. Urmeaza Romania?

Polonia este urmatoarea tara din Europa Centrala si de Est (ECE) care va suprataxa bancile comerciale, dupa Austria, Ungaria si Slovacia, arata publicatia friedlnews.com.

In total, guvernul polonez se asteapta la venituri bugetare de peste 400 milioane euro pe an, in conditiile in care sectorul bancar a inregistrat anul trecut un profit cumulat de 3,7 miliarde euro.

Cum era de asteptat, bancherii sunt impotriva unei asemenea taxe. Industria bancara isi motiveaza punctul de vedere prin faptul ca pana anul numai tarile care si-au salvat bancile de la faliment si-au suprataxat institutiile de credit, ceea ce nu este cazul Poloniei.

Totodata, spun bancherii polonezi, fondul actual de garantare este unul dintre cele mai stabile din Europa.

In Romania s-a vorbit despre suprataxarea bancilor inca din 2010, cand mai multi senatori au si elaborat un proiect de lege care prevedea taxarea suplimentara a profiturilor institutiilor de credit cu 2,5%.

Pana la urma legea nu a fost adoptata, guvernul din acea perioada anuntand ca va lua o hotarare numai daca la nivel european se va ajunge la o intelegere comuna cu privire la impozitarea suplimentara a bancilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri