Potrivit datelor BNR, in perioada mai – noiembrie a anului trecut, dobanda anuala efectiva (DAE) medie la creditele imobiliare noi acordate populatiei s-a majorat de la 7,05% la 8,61%, in timp ce DAE la imprumuturile de consum a urcat de la 15,07% la 15,6%.

Nu acelasi lucru s-a intamplat in cazul dobanzilor la creditele in euro, unde ratele s-au diminuat in perioada analizata. Astfel, media DAE la imprumuturile imobiliare noi in euro era la finele lunii noiembrie de 4,8%, in scadere cu 0,5 puncte procentuale fata de mai. La creditele de consum reducerea este si mai mare, de 1,6 puncte procentuale, pana la o dobanda anuala efectiva de 6,14%.

Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare de la Volksbank Romania, a declarat ca dobanzile practicate de banci la creditele in lei s-au scumpit pe fondul schimbarii directiei politicii monetare in cel de-al doilea semestru al anului si a opririi ciclului de relaxare a dobanzii cheie care a fost mentinuta la 5,25% incepand cu luna mai.

‘’Ca urmare a presiunilor de depreciere asupra leului generate de instabilitatea politica interna si riscurile semnificative venite dinspre zona euro, Banca Nationala a fost nevoita sa intareasca controlul lichiditatii din sistem, fact care a condus la cresterea dobanzilor interbancare in medie cu un punct procentual pana in noiembrie fata de luna mai. Majorarea dobanzilor interbancare, inclusiv a nivelului ROBOR la o luna si 3 luni care sunt considerate drept rate de referinta pentru majoritatea creditelor a generat si cresterea dobanzilor practicate de banci la creditele in lei, insa intr-o masura mai mica’’, a mentionat Hancila.

Totodata, analistul sef de la BCR, Eugen Sinca, spune ca inasprirea conditiilor din piata monetara prin limitarea de catre BNR a lichiditatii furnizata bancilor in cadrul operatiunilor repo saptamanale a determinat cresterea dobanzilor la lei din a doua jumatate a anului 2012.

„Aceasta a avut loc pe fondul necesitatii de protejare a leului, expus turbulentelor politice interne si temerilor investitorilor fata de criza datoriilor suverane”, a aratat Sinca.

Online Graphing