Statul a imprumutat 1,8 mld. lei la o dobanda de 6%

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras joi 1,8 miliarde lei prin obligatiuni cu scadenta in octombrie 2015, de peste trei ori mai mult fata de valoarea indicativa, iar randamentul a coborat la 6,03%, in conditiile in care cererea a continuat sa fie ridicata.

Valoarea programata a operatiunii a fost de 600 milioane lei, insa bancile au subscris titluri de opt ori mai mult, de 5,2 miliarde lei, scrie Mediafax.

Trezoreria a mai vandut titluri cu scadenta apropiata in decembrie, cand a atras 3,4 miliarde lei, la un randament de 6,14%.

Cererea pentru obligatiunile vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Atunci, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.

Potrivit dealerilor, leul a beneficiat de asemenea in urma investitiilor straine, iar in sesiunea de joi referinta BNR a coborat la 4,3753 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel din 27 aprilie 2012.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, suma din care 4,6 miliarde lei doar in luna ianuarie.

Finantele au imprumutat anul trecut 58,17 miliarde lei prin vanzare de titluri pe piata interna, cu 13% peste valoarea imprumutata in 2011. Tot de pe piata interna, Trezoreria a reusit sa atraga 763,3 milioane euro, in scadere fata de suma imprumutata in anul precedent, de 1,4 miliarde euro.

In schimb, la aceste sume se adauga imprumuturile de pe pietele externe, emisiuni in valoare de 2,25 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari (circa 1,7 miliarde euro). Finantarile in valuta au crescut cu 62% in acest an, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri