MFP a imprumutat 2,9 mld. lei. Randamentele ating un minim istoric

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni 2,9 miliarde lei prin certificate la un an si obligatiuni pe trei ani, la costuri in scadere, astfel ca randamentul la titlurile pe trei ani a atins un minim istoric, de 5,95%.

La operatiunea de vanzare de obligatiuni pe trei ani, administratorii datoriei publice au atras 1,5 miliarde lei, la un randament mediu de 5,95%. Bancile au subscris titluri de 2,93 miliarde lei, iar valoarea programata a fost de 800 milioane lei, scrie Mediafax.

Saptamana trecuta, Finantele au platit 6,03% pentru titlurile cu o scadenta apropiata.

Prin titlurile la un an, Trezoreria a imprumutat 1,4 miliarde lei, la un randamnet mediu de 5,85%, in coborare de la nivelul de 6,06% acceptat saptamana trecuta. Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 500 milioane lei, iar cererea a urcat la 2,99 miliarde lei.

Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, din care 4,6 miliarde lei erau planificate in luna ianuarie.

Administratorii datoriei publice au atras deja 6,87 miliarde lei, in primele cinci licitatii din ianuarie. Pana la finalul lunii, Finantele mai au planificate doua operatiuni, cu valori indicative cumulate de 800 milioane lei, plus o emisiune de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la trei ani, de 150 milioane euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri