Cotatiile monedei nationale se situau aproape de 4,33 lei/euro spre finalul sesiunii locale, iar dealerii spun ca aprecierea leului a fost temperata indirect de banca centrala, care a cumparat valuta vanduta de jucatorii straini care au investit in titluri de stat.
In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,3270 - 4,3300 lei/euro, usor mai jos fata de nivelul de la aceeasi ora de miercuri, cand bancile cotau euro la 4,3300 - 4,3310 lei, noteaza Mediafax.

Cursul a deschis la 4,3270 lei/euro, iar in prima parte a zilei volatilitatea a fost redusa, avand in vedere ca vanzarile de euro ale strainilor si-au gasit usor contraparte, atat prin cerere comerciala, cat si din partea BNR, prin ordine indirecte.

"Cotatiile s-au miscat usor mai accentuat in a doua parte a zilei, cand bancile au licitat la emisiunea de obligatiuni. Cursul a coborat de cateva ori spre 4,3230 lei/euro, insa BNR a cumparat indirect euro, urcand cotatiile aproape de 4,33 lei/euro", a spus dealerul unei banci.

Finantele au atras joi 3,1 miliarde lei prin emisiunea de obligatiuni cu scadenta la cinci ani, de sase ori mai mult decat si-au propus, iar randamentul a coborat cu 1,17 puncte procentuale fata de luna decembrie, la 5,4%, cel mai redus nivel inregistrat vreodata pentru aceasta maturitate.

Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 500 milioane lei, iar subscrierile bancilor au insumat 3,9 miliarde lei.

Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Apetitul jucatorilor straini s-a accentuat dupa anuntul JP Morgan de marti seara privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.

Potrivit analistilor ING Bank, dispozitia recenta a bancii centrale este de a preveni o eventuala apreciere semnificativa a leului, iar cererea naturala de valuta a fost de asemenea impulsionata de avansul recent al leului.

"In acest context, aprecierea leului pare limitata, posibil pana la 4,31 lei/euro astazi (joi, n.r)", se arata intr-un raport al ING Bank.

Unii dealeri se asteapta ca leul sa continue sa se aprecieze dupa inchiderea pietei locale, avand in vedere ca si in sesiunile precedente au fost inregistrate volume semnificative de tranzactionare pe perechea leu/euro dupa ora 17:00.

Referinta publicata de joi de BNR a coborat cu 0,13 bani, la 4,3351 lei/euro, un nou minim al ultimelor 12 luni. Un curs inferior, de 4,3340 lei/euro, a fost publicat de banca centrala la 30 ianuarie 2012.

Referinta publicata pentru moneda americana a continuat de asemenea sa scada, la 3,2431 lei/dolar, reprezentand un nou minim din 29 februarie, cand dolarul a fost cotat la 3,2357 lei.

In acelasi timp, referinta pentru francul elvetian a coborat sub pragul de 3,5 lei/franc, respectiv la 3,4827 lei/franc, ajungand astfel la cel mai redus nivel din octombrie 2011. O rata de schimb inferioara celei de joi a fost publicata la 10 octombrie 2011, cand francul a fost cotat la 3,4771 unitati.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Dobanzile practicate de banci pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi au coborat la 5,26 - 5,76%, de la 5,52 - 6,02%. Randamentele la o saptamana se situau in intervalul 5,43 - 5,93, de la 5,51 - 6,01% miercuri.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri