In sesiunea precedenta cursul a fost de 4,3727 lei/euro, marcand a patra zi de crestere, conform Mediafax.

Leul s-a apreciat semnificativ saptamana trecuta, pe fondul interesului jucatorilor straini pentru titlurile de stat in lei. In sesiunea de joi cursul a atins minimul ultimelor 12 luni, respectiv 4,3351 lei/euro. Raportat la nivelul de joi, leul s-a intarit cu 1,8% de la inceputul anului.

Pentru moneda americana, referinta a urcat foarte usor, de la 3,2808 lei/dolar la 3,2812 lei/dolar.

In acelasi timp, referinta pentru francul elvetian a scazut la 3,5268 lei/franc, de la 3,5334 lei/franc miercuri.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

La deschidere, euro era cotat la 4,3720 - 4,3740 lei, aproape de nivelul de miercuri seara, cand schimburile se perfectau la 4,3720 - 4,3730 lei/euro.

Citeste si:

Primele transferuri au dus cursul pana la 4,38 lei/euro, insa volumele transferate au fost reduse, potrivit dealerilor. Ulterior, cotatiile au coborat spre 4,3750 lei/euro.

Unii dealeri nu exclud o apreciere a leului in a doua parte a zilei, dupa licitatia Finantelor pentru obligatiunile pe zece ani, intrucat jucatorii straini par interesati si de aceasta maturitate.

Cererea jucatorilor straini pentru obligatiunile de stat au coborat randamentele la niveluri istorice la emisiunile precedente din aceasta luna, iar pentru licitatia de joi analistii estimeaza, de asemenea, un record minim pentru aceasta maturitate.

Randamentele au intrerupt trendul ascendent la jumatatea lunii decembrie, insa anuntul JP Morgan de saptamana trecuta privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii au accentuat apetitul investitorilor pentru obligatiunile in lei.

Dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o zi au urcat la 5,34 - 5,84%, iar randamentele la o saptamana se plasau la 5,40 - 5,90%.