15 Mai 2006

Scaderea valutei loveste economia Romaniei

Cursul scazut al dolarului ºi monedei unice europene afecteaza economia reala a Romaniei, generand creºterea deficitului extern, a aratat analistul economic Ilie ªerbanescu, intr-o declaratie pentru Radio Romania Actualitati.
       
"Aprecierea leului ajuta pe importatotori ºi ii descurajeaza, ii scoate din joc pe exportatori, ºi in felul acesta se casca un deficit extern fabulos", a explicat ªerbanescu.
       
Analistul economic este de parere ca guvernul ar trebui sa se implice in incercarea de a controla efectele acestor evolutii, in timp ce singura care ia masuri in prezent, este banca nationala a Romaniei, scrie Rompres. "E o incercare de a cobori dobanzile, dar nu se poate lupta impotriva inflatiei cu dobanzi scazute", a mai spus acesta.
       
Potrivit ultimului schimb oficial anuntat de BNR, dolarul a ajuns la 2,65 de lei, cea mai scazuta valoare din ultimii ani, in timp ce moneda euro a ajuns la 3,4 lei. Specialiºtii sunt de parere ca evolutia negativa a monedei americane r putea continua in cursul saptamanii viitoare, precum ºi ca moneda unica europeana va urma un curs descendent.



Citeste si