Consultantii in fiscalitate propun Guvernului simplificarea sistemului de TVA sau posibilitatea contribuabilului de a opta pentru modalitatea de aplicare a acesteia si impunerea unei taxe unice pe cifra de afaceri a companiilor, care sa includa impozitul pe profit si contributiile sociale, informeaza Mediafax.

"Lipsa consultarilor cu mediul de afaceri este una dintre tarele pe care niciun Guvern nu a reusit sa si le insuseasca. Simplificarea este reala daca nu este o obligatie", a declarat miercuri, Ionut Simion, tax partner al PwC.

Spre exemplu, in tari precum Polonia, Slovenia si Suedia, taxa pe valoare adaugata este aplicata la incasare, dar sistemul este optional.
La randul sau, Daniel Anghel, partener PwC, apreciaza ca Romania ar trebui sa implementeze prevederile directivei europene pe TVA pentru firmele mici, potrivit careia IMM-urile au posibilitatea de a restrange impozitul pe venit, pe profit si TVA intr-un singur impozit, aplicat cifrei de afaceri.

"Aplicarea unui singur impozit ar simplifica procesul de raportare al firmelor, cu reducerea poverii administrative si a evaziunii fiscale", a spus Anghel.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Manolescu a declarat ca Guvernul vrea sa simplifice regimul de TVA si sa coreleze legislatia romaneasca cu prevederile si practicile din Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste reducerea poverii administrative, pe care romanii o considera foarte mare, Ionut Simion a mentionat ca aceasta trebuie sa acopere mai multe domenii.

"Fiecare dintre companii are obligatia sa plateasca doi lei, trei lei, cinci lei si sa alerge pe la diferite institutii administrative. Sarcina fiscala trebuie aplicata nu numai celor care platesc taxe si impozite, si ci celor care nu fac acest lucru. Nu poti da mereu in acelasi magar care trage la caruta incarcata", a afirmat partenerul PwC.

Consultantii fiscali mai propun scutiri reale la profitul si dividendul reinvestit, prevedere care, desi este inclusa in Codul Fiscal, are probleme la aplicare. Totodata, mai este necesara o deducere suplimentara a dobanzii aferente creditelor pentru activitatile de agricultura, IT, energie regenerabila si imbunatatirea consumului de energie.

Potrivit datelor statistice, IMM-urile reprezinta 99,7% din totalul firmelor din Romania. Din 530.000 de societati din Romania, doar 1.500 sunt companii mari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Antreprenorii, catre guvernanti: NU va atingeti de cota unica si CAS!