Licitatiile programate pentru prima luna din acest an aveau valori indicative de 4,6 milioane lei, insa administratorii datoriei publice au atras 11,4 miliarde lei, plus 502,5 milioane de euro imprumutati prin obligatiuni cu scadenta la 3 ani, potrivit Mediafax.

Primele licitatii din luna februarie au fost programate pentru luni, cand Finantele vor scoate la vanzare certificate pe un an si obligatiuni pe trei ani, ambele cu valori programate de 500 milioane lei.

Trezoreria mai are planificata o licitatie pentru certificate de trezorerie si patru operatiuni pentru obligatiuni, cu scadenta intre 2 si 5 ani.

Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.

Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna.