Cei mai mari debitori catre stat sunt Hypo Group (1,85 miliarde euro), Raiffeisen Zentralbank (1,75 miliarde euro), Volksbank AG (1,25 miliarde euro), KA Finanz (1,2 miliarde euro) si Erste Group (1,2 miliarde euro).

Alti debitori mai sunt Bawag (550 milioane euro) si Kommunalkredit (250 milioane euro). Kommunalkredit si KA Finanz au fost nationalizate in 2008, iar Hypo Group a urmat acelasi drum in 2009. La inceputul anului 2012, statul austriac a achizitionat 43% din Volksbank. Rata dobanzii la participarea la capital este de 8,5%. Anul trecut, veniturile din dobanzi au ajuns la 750 milioane euro.

Pana in prezent, nicio banca nu a rambursat ajutorul primit de la stat. Directorul general al Raiffeisen, Walter Rothensteiner, a explicat ca pentru moment banca isi va pastra capitalul primit de la stat. Totodata, seful Erste, Andreas Treichl, a afirmat ca institutia nu are de gand sa ramburseze fondurile in acest an.

Citeste si:

Cu toatea acestea, noi injectii suplimentare nu sunt improbabile. Presedintele bancii de stat Fimbarg sustine ca activele riscante ale Hypo Group, Volksbank si Kommunalkredit totalizeaza 30-35 miliarde euro. Ar fi o iluzie sa credem ca nu vor exista pierderi, a arata Androsch. Costurile vor trebui repartizate pe urmatorii 20 sau 30 de ani, a mai spus el.

Partidul Verde din Austria se teme ca pierderile bancilor ar putea creste pana la 5,6 miliarde euro.

Pe fondul ajutorului acordat bancilor, deficitul bugetar al Austriei a fost de 3,1% din PIB anul trecut, cu 0,9 puncte procentuale mai mare decat era estimat. Datoria publica a tarii a ajuns la 75,4% in prezent.