Infiintarea "mamutului" financiar se amana pana pe 15 aprilie

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a amanat cu o luna infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, pana la data de 15 aprilie anul curent, dar a avizat favorabil proiectul de lege, potrivit 1asig.ro.

Astfel, potrivit amendamentelor adoptate de Comisie se precizeaza ca "ASF preia de la CNVM, de la CSA si de la CSSPP, pe baza de protocoale de predare-preluare incheiate cu fiecare dintre acestea, in termen de 15 zile de la data numirii membrilor Consiliului ASF, dar nu mai tarziu de 15 aprilie 2013, disponibilitatile banesti existente in conturi si patrimoniul stabilit pe baza situatiilor financiare intocmite".

De asemenea, alte modificari introduse de Comisia Juridica vizeaza faptul ca membrii Consiliului ASF trebuie sa detina o diploma de studii de invatamant superior de lunga durata in drept sau stiinte economice si sa aiba experienta de minimum 10 ani in activitatea financiara bancara si nebancara. Astfel, se schimba textul Ordonantei de Urgenta initiale, unde se prevedea ca "selectia candidatilor se face exclusiv pe baza experientei si calificarii profesionale in supravegherea sectorului financiar". Citeste mai mult pe 1asig.ro.

Daniel Daianu, principalul favorit pentru conducerea ASF

Fostul ministru al Finantelor Daniel Daianu este aproape de a fi numit in pozitia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), propunere politica acceptata si de Banca Nationala a Romaniei, au declarat mai multe surse oficiale, scrie Mediafax.

Guvernul a decis in luna decembrie a anului trecut, prin ordonanta de urgenta, sa desfiinteze autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

In nota de fundamentare a actului normativ, Guvernul a motivat caracterul de urgenta invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.

La acel moment, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca unificarea autoritatilor de supraveghere a pietei financiare nebancare este recomandata de catre Banca Centrala Europeana, mai ales in state in care adancimea acestei piete este mica.

"Avem aceasta recomandare de la BCE, ca in tarile unde pietele financiare nebancare nu sunt mari, cum este si situatia Romaniei, sa unificam institutiile de supraveghere. Dupa cum stiti, 94% din intermediarea financiara reprezinta piata bancara. Pentru 3-4% din piata sa stai cu trei institutii este un mic lux", a spus Isarescu.

Premierul Victor Ponta anunta tot atunci ca presedintele ASF va fi numit de catre Parlament pe baza experientei in domeniu si tinand cont de opinia BNR.

Actul normativ a fost elaborat de Ministerul Finantelor sub mandatul lui Florin Georgescu, care de altfel a fost vehiculat ca posibil conducator al institutiei. Georgescu a revenit insa la BNR, iar chiar guvernatorul Isarescu a facut atunci o declaratie in care anunta ca fostul ministru va fi in continuare prim-viceguvernator al bancii centrale.

ASF este condusa de un consiliu format din 15 membri, dintre care un presedinte si trei vicepresedinti. Membrii consiliului ASF sunt numiti de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea comuna a Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si Comisiei economice, industrie si servicii din Senat si, respectiv a Comisiei buget, finante si banci si Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din camera Deputatilor.

Comisiile reunite efectueaza selectia candidatilor ce urmeaza sa fie numiti, exclusiv pe baza experientei si calificarii profesionale in supravegherea sectorului financiar. Numirea membrilor Consiliului ASF se face pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului.

Daniel Daianu, doctor in economie, a fost ministru al Finantelor, in perioada decembrie 1997-septembrie 1998, dupa ce in 1992, a fost secretar de stat la Finante. El a lucrat si ca economist sef la Bancii Nationale a Romaniei, post din care a fost numit ministru in decembrie 1997.

Daianu a fost europarlamentar in perioada 2007-2009, fiind candidat din partea PNL. Pentru a ocupa postul de europarlamentar el a demisionat in decembrie 2007 din Consiliul de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane, post ocupat din septembrie 2005.

In octombrie 2009, Daianu a incercat sa revina la BNR, candidand ca independent pentru functia de membru in Consiliul de Administratie, insa nu a gasit sprijinul necesar in Parlament.

In timpul regimului comunist, din 1976 pana in septembrie 1978, el a lucrat la Directia de Informatii Externe (DIE), din MAI. In octombrie 2007, in perioada candidaturilor pentru Parlamentul European, el a afirmat ca a intrat in DIE deoarece astfel putea sa studieze in strainatate.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri