Principalul risc la nivel de sistem bancar in urmatorii 3 ani va fi lipsa capacitatii actionarilor de a sustine banca, este de parere directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae CInteza.
El a aratat ca in sistemul bancar exista o institutie de credit mica care are solvabilitatea sub 10%, dar mai mare de 8%, caruia i s-a interzis sa mai acorde credite, cu exceptia imprumuturilor pentru cash colateral sau cu garantii de titluri de stat.

"Situatia nu este determinata de neperformanta, ci de lipsa capacitatii actionarilor de a mai sustine banca. Consider ca acesta este principalul risc la nivel de sistem bancar in urmatorii 3 ani. Pana in prezent riscul s-a manifestat intr-o masura foarte mica. Actionarul bancii respective a adus imprumuturi subordonate, dar nu sunt suficiente pentru noi", a declarat Cinteza, in cadrul unui seminar organizat de Piata Financiara.

Directorul directiei de supraveghere din BNR spune ca pe tot parcursul anului trecut solvabilitatea a fost de peste 14,5% si ca sunt 16-17 banci care sunt obligate sa pastreze indicatorul peste 10%, desi nivelul minim este de 8%.

Cinteza a mentionat ca rata creditelor neperformante a fost in 2012 de 18,23%, desi "predictia initiala era de 20%" si bancile si-au redus reteaua cu 322 de unitati si au dat afara peste 4.000 de angajati.

"Procesul de restructurare va continua si reprezinta un sistem mult mai complex, care vizeaza o schimbare de mentalitate sau a modelului de business. Doua banci au excelat in cresterea retelei si au platit cu varf si indesat dupa 2008 prin majorari de capital", a explicat Cinteza, care a adaugat ca de la inceputul crizei toate majorarile de capital efectuate de banci au fost realizate la cererea BNR.

Sistemul bancar a incheiat anul trecut cu o piedere de 2,118 miliarde lei, pe fondul reevaluarilor de colaterale.

"Totul a plecat de la o banca mica din sistem care avea colaterale supraevaluate. Dupa ce am efectuat un control la ea am luat decizia de a extinde evaluarile la nivelul tuturor institutiilor", a completat Cinteza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri