La nivelul anului 2000, in caz de vatamari corporale si deces, normele CSA impuneau o limita maxima a despagubirilor acordate unei victime de 80 milioane de lei, limita maxima a despagubirilor independent de numarul persoanelor implicate situandu-se la valoarea de 400 de milioane de lei. In prezent, normele stabilesc doar limitele maxime generale, iar nu raportat la fiecare victima, in cazul despagubirilor acordate pentru vatamari si decese, aceasta valoare fiind de 5 milioane de euro.

Dar, daca exista totusi o limita maxima, nu exista in schimb o modalitate de calcul pe fiecare caz in parte. Singura precizare cu privire la modalitatea de calcul a prejudiciilor morale este inclusa in reglementarea privind asigurarea de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule - Ordinul CSA nr. 14/2011 - unde scrie ca acestea se determina cu luarea in considerare a jurisprudentei si legislatiei din Romania. Acest lax legislativ a favorizat si aparitia unui tipar de avocati oportunisti, specializati, care amagesc victimele accidentelor cu promisiunea obtinerii unor despagubiri fabuloase in urma proceselor cu asiguratorii.

Sub aspectul cuantumului daunelor morale, acordate victimelor in cazul vatamarilor corporale sau mostenitorilor acestora, in caz de deces, practica arata ca variatiile sunt extrem de mari. Intr-un "Ghid pentru solutionarea daunelor morale", realizat in colaborare de catre CSA, UNSAR si FPVS, reiese ca despagubirile acordate prin unele decizii ale instantelor prezinta diferente chiar si de peste 330 de ori fata de valoarea minima acordata prin alte decizii, in cazuri relativ similare.

O valoare ridicata a acestui tip de cheltuieli influenteaza in mod direct cresterea tarifelor de prima la RCA ce se stabilesc de catre societatile de asigurare, pentru acoperirea corespunzatoare a acestora. Fuga unor asiguratori dupa cota de piata, a mentinut pretul acestor polite chiar sub minimul de profitabilitate, ceea ce a fortat CSA sa impuna obligatia, prin Ordinul 13/2012, ca, "in stabilirea tarifelor de prima pe care le practica, sa estimeze cu o probabilitate de 99,5% ca acestea sunt apte sa asigurare acoperirea tuturor cheltuielilor aferente pe urmatoarele 12 luni", in contextul in care "piata asigurarilor auto a inregistrat pierderi pentru al saptelea an consecutiv, in special pe segmentul RCA", asa cum a declarat pentru wall-street.ro, seful UNSAR.

Cat "costa", de fapt, viata unei persoane?