Parlamentul European si guvernele statelor membre UE, reprezentate de Irlanda la negocieri, au incheiat miercuri seara un acord provizoriu privind modalitatea de implementare a noilor reglementari "Basel III", noul regulament international privind sectorul financiar, care are ca scop evitarea unei noi crize financiare, potrivit Financial Times, preluat de CNN, noteaza Mediafax.

Astfel, compensatiile financiare variabile, extrasalariale ale bancherilor vor fi limitate la 100% din salariul fix, cu posibilitatea de crestere pana la maximum 200% din salariu dupa consultarea actionarilor.

Decizia reprezinta o lovitura pentru Marea Britanie, care a incercat sa previna limitarea prea dura a salarizarii in domeniul bancar pentru a apara pozitia Londrei ca centru financiar global.

Impactul intelegerii asupra Londrei va fi insa limitat de tratamentul favorabil acordat compensatiilor financiare pe termen lung dependente de situatia financiara a unei banci, precum platile in actiuni sau obligatiuni.

Daca va fi confirmat, acordul reprezinta o victorie in special pentru negociatorii din partea Parlamentului European, care au insistat pentru limitarea severa a bonusurilor ca moneda de schimb pentru aprobarea legislatiei de implementare a Basel III.

Clauza privind compensatia financiara a bancherilor ar urma sa intre in vigoare din luna ianuarie a anului viitor.

Pe langa prevederile referitoare la bonusuri, parlamentarii europeni au reusit sa-si impuna punctul de vedere si in privinta transparentei. Astfel, incepand din anul 2015, bancile ar urma sa fie obligate sa prezinte profiturile obtinute si taxele platite in fiecare tara unde activeaza, cu conditia ca executivul UE, Comisia Europeana, sa nu considere ca transparenta suplimentara reprezinta un obstacol in calea investitiilor.

Irlanda va prezenta joi acordul provizoriu ambasadorilor UE, care ar urma apoi sa recomande ministrilor statelor nationale sa aprobe termenii finali ai intelegerii.

Odata aprobat de Parlamentul European si de statele membre, legislatia privind implementarea acordului Basel III va reprezenta cea mai complexa si completa reorganizare a sistemului bancar dupa criza financiara mondiala din 2008. In urmatorii sase ani, bancile vor fi obligate sa-si consolideze rezervele de capital si activele lichide conform cu noile standarde, pentru a preveni o noua criza a creditelor.

Bancherii au avertizat ca limitarea bonusurilor ar putea descuraja bancile sa opereze in Europa. In timp ce nivelul mediu al compensatiei bancherilor se incadreaza in nivelurile convenite miercuri seara de oficialii europeni, performerii de top pot primi bonusuri echivalente cu de peste 10 ori salariul de baza.