Companiile membre ALB au finantat active in valoare totala de 1.235 milioane euro (91%), iar companiile neafiliate in valoare de 127 milioane euro (9%). Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, respectiv 26% (351 milioane Euro) din total au vizat echipamentele, 4% (55 milioane Euro) sectorul imobiliar si 70% (956 milioane Euro) finantarea mijloacelor de transport .

In domeniul finantarii vehiculelor, dinamica anului 2012 indica pastrarea unei ponderi relativ constante pe categorii de vehicule, dupa cum urmeaza: autoturismele detin o cota de 62%, vehiculele comerciale grele (peste 3,5 tone) 24% si vehiculele comerciale usoare (sub 3,5 tone) 14%.

La finele anului 2012 referitor la finantarea echipamentelor este interesant de mentionat faptul ca ponderea sectorului constructiilor este in crestere fata de aceeasi perioada a anului 2011, de la 19% la 22%, ponderea industriei metalurgice si a electronicelor este de asemenea in crestere de la 6% la 9%, respectiv de la 10% la 19%. Ponderea echipamentelor agricole, a echipamentelor medicale si a alimentelor-bauturilor este in scadere de la 24% la 14%, de la 8% la 3%, respectiv de la 8% la 2%. Finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta (2-3% industria de prelucrare a lemnului, 1-2% in domeniul imprimarii si ambalarii), precum si alte domenii.

Finantarea sectorului imobiliar a inregistrat in 2012 un minim istoric in concordanta cu contextul general al pietei imobiliare din Romania.

Clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (88%) din totalul finantarilor, urmati de persoanele fizice (12%). Ca si in aceeasi perioada a anului 2011,durata de finantare cea mai des intalnita este de 4-5 ani (24%) urmata de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (20%), 5-7 ani (11%), 1-2 ani (11%), 1 an (5%) si 7-15 ani (6%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar.

Citeste si:

Portofoliul total al pietei de leasing la decembrie 2012 este de 2.646 milioane Euro din care companiile membre ALB detin 2.399 milioane Euro (91%), iar companiile neafiliate 247 milioane Euro (9%). Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 63% din total, urmat de sectorul companiilor captive producatorilor cu 23% si de sectorul companiilor independente, cu 14%.

Valoarea bunurilor aflate in procedura de reposesie se ridica la nivelul de 9% din portofoliul total al membrilor ALB. Durata medie a unui proces de executare silita a clientilor rau platnici care refuza sa returneze bunurile pe cale amiabila este intre 6 si 9 luni conform estimarilor ALB.

"O mai buna organizare in domeniul reposesiei vehiculelor in cazul contractelor de leasing terminate anticipat a avut loc si datorita bunei colaborari cu Politia Romana in anul care a trecut. Modificarile aduse la Codul de Procedura Civila sunt binevenite in acest sens si vor sprijini impunerea unui comportament adecvat al debitorului precum si o mai buna gestionare a creditului neperformant. In acest context speram ca anul 2013 sa permita o crestere a volumului nou finantat cu o medie de 5%, o reducere sensibila a creditului neperformant si o reluare a tranzactiilor de tip sale&lease back specifice finantarii sectorului imobiliar", a declarat Antoaneta Curteanu, presedinte al ALB.

ALB reprezinta conform statisticilor ALB 91% din piata de leasing financiar din Romania si este membra a Federatiei Europene a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si coordoneaza Grupul de lucru CEE al Leaseurope prin Secretarul General.