Masurile aplicate in Cipru, de taxarea a depozitelor bancare cu pana la 10%, sunt impuse si arata suferinta sistemului bancar european, a precizat directorul general al Coface Romania, Constantin Coman.

“Asa cum perioada de boom a plecat de la banci, tot acestea sunt in mijlocul masurilor de austeritate. In Cipru s-a luat o masura deloc populara prin care se incearca obtinerea de bani din off shore-uri”, a aratat Coman.

Grupul Coface realizeaza anual evaluari ale riscului de tara, prin care masoara nivelul mediu al incidentelor de neplata inregistrate de companiile dintr-o anumita tara in contextul tranzactiilor sale comerciale pe termen scurt.

Compania nu face referire la datoria suverana, iar pentru a determina riscul de tara, Coface combina perspectivele economice, financiare si politice ale tarii respective, experienta de plata Coface si evaluarea mediului de afaceri.

Evaluarile se intind pe o scala de sapte niveluri, A1, A2, A3, A4, B, C, D, si pot fi puse pe liste de supraveghere.

Cipru este incadrata la un risc de tara de nivel C, ceea ce inseamna ca probabilitea de default a companiilor este ridicata.

Riscul de tara pentru Romania este B, clasa de risc care indica un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Finantele au imprumutat vineri 75 de milioane de lei de la banci