Ungaria: Banca centrala lanseaza un program de 2,1 mld. $ pentru creditarea firmelor

Banca centrala din Ungaria va lansa un program de 500 miliarde de forinti (2,1 miliarde dolari) in vederea stimularii creditorii, ca masura de sustinere a redresarii economice, si intentioneaza sa foloseasca rezervele valutare pentru reducerea datoriilor externe pe termen scurt ale tarii.

Presedintele bancii centrale, Gyorgy Matolcsy, a declarat ca institutia ar putea reduce rezervele valutare cu circa 10%.

Totodata, un plan pe trei luni va include furnizarea a 250 de miliarde de forinti bancilor, fara dobanda, pentru sustinerea creditarii companiilor. O suma egala va fi destinata companiilor, in scopul refinantarii in forinti a imprumuturilor in valuta, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Matolcsy a devenit presedinte al bancii centrale luna trecuta. In calitate de ministru al Economiei, Matolcsy a impus bancilor cea mai mare taxa din Europa, masura care a contribuit la intrarea Ungariei in recesiune pentru a doua oara in patru ani.

El a criticat fosta conducere a bancii centrale pentru ca nu a sustinut suficient cresterea economica.

Bancile centrale din intreaga lume cauta solutii de stimulare a cresterii economice.

Banca Centrala Europeana este gata sa reduca dobanda de politica monetara daca situatia economica din zona euro se va inrautati si analizeaza masuri suplimentare de stimulare, a declarat joi presedintele institutiei, Mario Draghi.

Banca Japoniei a dublat tot joi achizitiile lunare de obligatiuni, ca parte a strategiei de a pune capat stagnarii economiei din ultimii 20 de ani.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri