Atat Burduja, cat si oficialii Leumi Bank au confirmat informatia, fara a furniza detalii.

Agentia Mediafax a relatat in luna octombrie a anului trecut ca ATE Bank Romania va fi cumparata partial, de la Piraeus Bank, de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro, urmand ca in 2013 sa fie atrasi mai multi investitori, inclusiv SIF-urile. Tranzactia a fost negociata de Marinel Burduja.

In urma cu doua saptamani, a aparut informatia ca vanzarea ATE Bank Romania este intarziata de cererea SIF Oltenia de a se retrage din banca si a-si recupera investitia de 300.000 de euro, odata cu divizarea institutiei de credit. Ulterior, surse bancare au declarat pentru Mediafax ca toti cei implicati in tranzactie ar fi ajuns la un acord.

Bank Leumi Romania a obtinut anul trecut un profit net de 13,63 milioane lei, pe fondul unei cresteri a soldului creditelor brute cu circa 7,7%, la 981,32 milioane lei, din care finantarile pentru companii au fost de 716 milioane lei, cu 6,6% mai mult decat in 2011, iar restul a revenit persoanelor fizice.

Leumi avea, la finalul anului trecut, depozite atrase de la clienti de 613,73 milioane lei. In 2012, capitalurile proprii au avansat cu 6%, la 224,35 milioane lei.

Totodata, rentabilitatea capitalului (ROE) era de 6,2%, iar rata solvabilitatii de 20,15%, peste limita reglementata de 8%, in timp ce lichiditatea se situeaza la 1,5 (fata de limita reglementata de 1).

Bank Leumi Romania are o retea de 23 de unitati si 307 angajati.

Numirea lui Burduja in Consiliul de Administratie al bancii ar putea sugera ca israelienii de la Leumi sunt dispusi sa renunte la filiala din Romania in cazul unei oferte oportune.

Banca este detinuta in proportie de 99,9% de Bank Leumi le-Israel, iar 0,1% se afla in proprietatea a peste 3.300 de actionari persoane fizice si juridice.

La mijlocul anului trecut, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adica si 93,27% din actiunile ATE Bank Romania.