Piata de leasing operational a crescut in primul trimestru din 2013 cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la peste 41.700 de unitati, in contextul unui mediu economic slab, a pietei auto in continua scadere si a schimbarilor legislative.
Conform datelor centralizate de Asociatia Societatilor de Leasing Operational, in topul primelor 5 companii membre intra: LeasePlan Romania, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease Romania si RCI Finantare.

"Am asistat la un prim trimestru 2013 care a reprezentat practic o stagnare in ceea ce priveste dezvoltarea pietei de leasing operational. Acest rezultat vine, pe de o parte de la inceputul de an, in care, de obicei, nu sunt miscari masive in piata, dar mai ales din combinatia mediului economic slab, a pietei auto in continua scadere si a schimbarilor legislative (limitarea deductibilitatii cu amortizarea) care afecteaza activitatea firmelor de leasing operational " a declarat Bogdan Apahidean (foto), fost presedinte ASLO (a detinut aceasta functie pana la data de 18 aprilie 2013).

In primele trei luni din 2013, peste 2.200 autovehicule au fost inmatriculate prin leasing operational, reprezentand o cota de aproximativ 18% din totalul inmatricularilor de autoturisme si autovehicule comerciale usoare noi. Pentru anul 2013, se estimeaza ca piata totala de leasing operational va ajunge la un numar de aproximativ 45.000 unitati.

In data de 18 aprilie 2013, a avut loc Adunarea Generala a membrilor ASLO, in urma careia a fost votat, conform prevederilor Statutului, noul Consiliu director al Asociatiei. Astfel, conducerea ASLO va fi asigurata pentru urmatorul an de Daniel Ivan, director executiv Fleet Management Services, in calitate de presedinte si Bogdan Apahidean, director general LeasePlan Romania si Radu Manea, director Porsche Mobility, in calitate de vicepresedinti.

"Modificarile legislative din primul trimestru al acestui an referitoare la limitarea deductibilitatii amortizarii autoturismelor si introducerea timbrului de mediu au afectat puternic piata auto din Romania. La acestea se adauga si competitia neloiala a celor care importa anual zeci de mii de masini second hand in scopul comercializarii, fara a plati catre stat taxe precum TVA si impozit pe profitul din operatiuni cu caracter economic. Impunand preturi de dumping pe piata auto second hand, operatorii ilegali determina scaderea preturilor ce poarta TVA si impozit pe profit la operatorii care deruleaza activitatile in mod corect, afectand bugetul de stat cu sume de ordinul zecilor de milioane de euro anual", a declarat Daniel Ivan, noul Presedinte ASLO.

Cu ocazia Adunarii Generale, a devenit membru asociat AON Romania Broker de Asigurare Reasigurare, societate de intermediere brokeraj pentru asigurari si reasigurari. Asociatia, inregistrata la Ministerul de Finante, monitorizeaza constant schimbarile legislative legate de leasingul operational supuse dezbaterii publice pe site-ul Ministerului cu scopul de a trimite propuneri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri