In 2011, platile fondului au atins 12,9 milioane de lei.

"Anul trecut, sumele platite ca despagubiri pentru vatamari corporale si deces au avut o pondere de 90%, de la aproape 73% in 2011. In decembrie 2012, fondul avea in conturi circa 84 milioane de lei", a spus Greceanu, prezent la un seminar dedicat asigurarilor.

La sfarsitul anului 2011, disponibilitatile financiare ale FPVS totalizau 106,71 milioane de lei, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Potrivit datelor FPVS, din totalul platilor realizate in 2012, despagubirile pentru vatamari corporale si deces au atins 26,5 milioane de lei, de la 9,4 milioane de lei in urma cu un an.

In acest context, CSA a hotarat, printr-un ordin emis in luna februarie, ca societatile de asigurari care vand polite de raspundere civila auto (RCA) sa vireze la FPVS o cota de 1% din primele incasate pentru aceasta categorie de asigurari.

Anterior, contributia la acest fond era zero, dupa ce a fost redusa de la 0,3% in martie 2012.

Anul trecut, subscrierile RCA au crescut cu 8,34%, la 2,13 miliarde de lei.

Datele FPVS arata ca, pentru daune materiale, sumele totale achitate in 2011 au fost de 3,5 milioane de lei, iar in 2012 au scazut la 2,9 milioane de lei.

Pe total, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii a efectuat plati pentru un numar de 1.037 de dosare, in crestere cu 3,7%.

FPVS a fost infiintat in februarie 2006 si este constituit in baza contributiilor companiilor autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA).

Fondul acorda despagubiri persoanelor prejudiciate prin accidente atunci cand vehiculul vinovat a ramas necunoscut, si in acest caz se acorda despagubiri numai pentru vatamari corporale sau deces. De asemenea, fondul acorda despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese daca vehiculul vinovat nu avea o asigurare RCA valabila la data accidentului.

Cererea de despagubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursala ori agentie a oricarui asigurator care are dreptul sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA) pe teritoriul Romaniei.

Dupa plata despagubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silita daca va fi cazul, despagubirile platite, cheltuielile legate de plata acestora precum si dobanda legala de la persoanele vinovate sau de la alte entitati responsabile.