Site-ul cipriot stockwatch.com.cy a publicat un rezumat al raportului, realizat in aprilie la solicitarea ministrilor Finantelor din zona euro de Moneyval, departament al Consiliului Europei, in colaborare cu compania americana de consultanta Deloitte, scrie Mediafax.

Astfel, raportul acuza bancile din Cipru ca nu au luat masuri suficiente pentru a preveni spalarea de bani si alte afaceri ilicite, prezentand deficiente serioase in aceasta privinta.

Studiul se refera la sase banci cipriote, cu depozite de peste 2 miliarde euro fiecare. De asemenea, raportul analizeaza situatiile a 90 de mari debitori, cu imprumuturi in derulare in valoare totala de 16 miliarde euro, si a 180 de deponenti mari, cu un total de 8 miliarde euro in conturi. Acestora li se alatura 120 de clienti selectati aleator.

In privinta relatiilor de afaceri cu potentiali escroci, in raport se constata ca 10% dintre clientii analizati snut "persoane expuse din punct de vedere politic". In cazul uneia dintre banci, 58% dintre clienti prezinta un grad ridicat de risc in ceea ce priveste spalarea de bani.

Autorii raportului noteaza ca au obtinut aceste informatii printr-o verificare simlpa a bazelor de date comerciale, desi bancile nu au reusit sa detecteze problemele.

In privinta gradului de informare a bancilor in privinta clientilor cu care lucreaza, Deloitte a constatat ca 27% din dosarele deponentilor din Cipru si 11% din fisele debitorilor "prezinta informatii imprecise privind clientul si proprietarul".

Citeste si:

Raportul arata ca bancile se bazeaza in cazul a 75% din afacerile internationale pe intermediari - firme, avocati sau contabili care lucreaza in serviciul titularilor reali ai conturilor.

In privinta "structurilor complexe" - atunci cand titularul unui cont este o firma cu trei sau mai multe randuri de intermediari inainte sa se ajunga la proprietarul real - bancile au efectuat verificari adecvate in numai 9% din cazuri.

Totodata, bancile din Cipru au efectuat in perioada 2008-2012 numai 4 anchete interne privind spalarea de bani in privinta clientilor inclusi in esantionul selectat de autorii raportului. In perioada 2008-2010, bancile nu au raportat nicio tranzactie suspecta catre autoritati, urmand un caz in 2011 si cateva anul trecut.

Deloitte a identificat insa 29 de tranzactii suspecte doar in ultimele 12 luni, descriind unele dintre acestea drept "cazuri foarte convingatoare".

"Analiza Deloitte expune deficiente sistemice in implementarea de masuri preventive de catre institutiile auditate", se spune in pasajele din raport aparute in presa, unde se precizeaza ca bancile cipriote nu par sa stie cand au de-a face cu clienti care prezinta un grad ridicat de risc.

Cipru a obtinut un acord de finantare externa de 10 miliarde euro de la UE si FMI, destinat in principal recapitalizarii sistemului bancar, care va fi finantata partial si prin accesarea a pana la 60% din depozitele care depasesc plafonul de garantare din UE, de 100.000 de euro.