Herbert Stepic renunta la conducerea Raiffeisen Bank International

Herbert Stepic, directorul general al Raiffeisen Bank International AG se va retrage din functie, din motive personale. El l-a anuntat pe seful Consiliului de Supraveghere, Walter Rothensteiner, de intentia sa, astfel incat Consiliul sa poata numi un nou CEO.

"Comisiile responsabile ale RBI vor analiza cat mai repede propunerea sa", a anuntat banca.

Stepic va continua sa fie CEO pana cand va fi numit un inlocuitor.

Inca diniulie 2012, se vorbea despre posibilitatea ca Herbert Stepic sa renunte la pozitia de CEO, in cazul in care autoritatea de reglementare financiara din Austria (FMA) va dovedi ca acesta este implicat in unele afaceri imobiliare suspecte din Serbia, care contravin legilor austriece.

Stepic alaturi de investitori austrieci si sarbi ar fi cumparat mai multe loturi de pamant in apropiere de Belgrad cu ajutorul unui credit de 23 milioane euro obtinut de la banca Hypo Alpe-Adria-Bank International, arata probele FMA, obtinute de catre ziarul austriac Falter.

Terenurile au fost achizitionate de la statul sarb si valorau la acel moment 65 milioane euro, potrivit estimarilor Hypo Alpe. Tranzactia a fost realizata prin intermediul unei companii din Cipru, iar creditul este in prezent neperformant.
Purtatorul de cuvant al FMA, Klaus Grubelnik, a declarat ca autoritatea financiara investigheaza presupusele legaturi ale lui Herbert Stepic cu aceasta afacere, acestea fiind semnalate inca de anul trecut de catre revista Profil.

Stepic (65 de ani) este CEO al RBI din 2001.

Legea bancara austriaca presupune ca, printre altele, persoanele care ocupa functii de conducere sa aiba relatii economice „ordonate” si sa nu existe „indicii care sa puna la indoiala credibilitatea acelei persoane in gestionarea unei banci”.

RBI este prezenta in Romania prin Raiffeisen Bank, grupul detinand 99,49% din actiunile bancii.
Raiffeisen Bank International este prezenta in 17 piete din regiune prin intermediul unor banci subsidiare, companii de leasing si alti furnizori de servicii financiare.

Herbert Stepic a fost decorat la finele lunii ianuarie de catre presedintele Austriei, Heinz Fischer, cu Marea Decoratie de Onoare in Aur pentru serviciile aduse Republicii Austriece, ca o recunoastere a meritelor economice ale acestuia, indeosebi in legatura cu rolul activ pe scena internationala al RBI si pionieratului sau in Europa Centrala si de Est (ECE).Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri