Compania de plati electronice Visa Europe propune Guvernului o strategie nationala de promovare a platilor cu cardul in sistemul public, aratand ca extinderea utilizarii acestui instrument ar aduce beneficii contribuabililor, ar reduce birocratia si evaziunea si ar creste colectarea la buget.
Directorul general al Visa Europe pentru Romania, Catalin Cretu, a declarat, marti, ca Romania este prima tara din Europa in care se propune un astfel de proiect, intrucat a fost identificat un potential foarte ridicat si o astfel de strategie ar putea ajuta semnificativ la reducerea evaziunii fiscale, mai ales ca Romania se plaseaza pe a doua pozitie din UE la economie subterana, estimata la 28% din PIB in 2013.

"Reducerea circulatiei numerarului prin introducerea platilor cu cardul in sectorul public poate reprezenta un instrument eficient de crestere a gradului de colectare a veniturilor bugetare, de reducere a costurilor publice, de urmarire precisa a utilizarii ajutoarelor sociale si a fondurilor administratiei publice si, nu in ultimul rand, de combatere a economiei subterane", se arata in strategia propusa de Visa Europe, potrivit Mediafax.

Oficialii Visa propun in primul rand eliminarea comisionului aplicat platitorului pentru utilizarea portalului ghiseul.ro, precum si a comsioanelor aplicate de diferite unitati de administratie publica pentru platile prin card, comsioane care contravin chiar directivelor europene.

Totodata, Visa pledeaza pentru o extindere a acceptarii platii cu cardul a obligatiilor catre autoritatile publice locale, in principal in mediul urban.

O alta propunere vizeaza plata indemnizatiilor si a ajutoarelor sociale prin intermediul cardurilor, in aceasta zona fiind vorba de mai mult de 65 de miliarde lei.

Visa a identificat mai multe domenii unde gradul de incasare efectiva a TVA este mult inferioara mediei nationale, care se plaseaza, oricum, la doar 56% din valoarea care ar trebui incasata. Printre domeniile enumerate se regasesc hoteluri, restaurante, jocuri de noroc, activitati sportive si recreative, reparatii si servicii de frizerie.

Pentru aceste domenii, Visa propune facilitati fiscale, cum ar fi reduceri de TVA cu pana la 4 puncte procentuale pentru platile prin card, facilitati care ar creste semnificativ colectarea si a duce intr-un porizont de 4-5 ani la cresterea semnificativa a incasarilor.

La aceasta din urma propunere, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Claudiu Doltu a avut o pozitie contrara, argumentand ca nu crede in beneficiul facilitatilor fiscale si ca evaziunea este un fenomen mult mai complex, care se poate combate doar prin actiuni concertate, care tin, in cele din urma, de o filosofie politica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri