Leul este deocamdata singura moneda din UE care si-a pastrat valoarea in fata deolarului american, inregistrand pe pietele financiare o variatie nesemnificativa la finele lunii mai, comparativ cu inceputul lui 2013, conform unei analize a casei de brokeraj Noble Securities, scrie Mediafax.
"Chiar daca luna trecuta moneda nationala s-a depreciat in fata dolarului american, avansul anterior a permis Leului "sa reziste" in fata acestuia. In ceea ce priveste evolutia fata de euro, leul a incheiat luna mai cu o scadere comparativ cu moneda unica, dar pe anul curent ramane, deocamdata, moneda din UE cu cea mai mare apreciere fata de euro. Cresterea economica a Romaniei de 0,5% in primul trimestru din 2013 fata de perioada precedenta, precum si recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru tara noastra au fost pilonii principali care au sustinut leul", a aratat Silviu Pojar, director de vanzari al caseri de brokeraj Noble Securities- sucursala Romania, membra al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

In mai, leul a scazut cu cca 1,5% fata de euro pe pietele financiare, a doua mare depreciere dupa zlotul polonez, care a scazut cu aproximativ 2,7%. "

Polonia inregistreaza o rata anuala a inflatiei in scadere (0,8% in aprilie fata de anul trecut in aceeasi perioada), in contextul unei incetiniri economice, iar investitorii iau in calcul posibilitatea ca Banca Centrala a Poloniei sa scada inca o data dobanda de referinta, fapt care desigur ca dezavantajeaza zlotul", a precizat Pojar.

Lira sterlina si coroana suedeza s-au depreciat, de asemenea, luna trecuta, inregistrand variatii de sub 1% comparativ cu moneda unica. La polul opus, in mai s-a aflat forintul, care a crescut cu aproape 1% fata de euro, in contextul unor "victorii" marcate de economia Ungariei, care a inregistrat o crestere (0,7%) in primul trimestru din acest an, iar pe de alta parte tara a intrat pe lista Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv. Coroana ceha a marcat o variatie redusa, inregistrand pe parcursul lunii trecute o apreciere nesemnificativa.

Leul ramane, dupa primele cinci luni ale anului curent, moneda din UE cu cea mai mare apreciere fata de Euro, inregistrand o crestere de aproape 1,3%.

In ceea ce priveste evolutiile fata de dolarul american, monedele din UE s-au depreciat luna trecuta, inclusiv Leul (cu cca 2,7%). Pe primele cinci luni ale anului 2013 insa, moneda nationala ramane singura din UE care si-a mentinut valoarea comparativ cu USD, inregistrand o variatie nesemnificativa la sfarsitul perioadei comparativ cu inceputul acesteia; restul monedelor din Uniunea Europeana au marcat scaderi importante (cuprinse intre cca 1,5%-6,5%) fata de dolarul american.

De altfel, moneda americana a crescut in acest an fata de cele mai multe monede, pe fondul rezultatelor majoritar incurajatoare inregistrate de economia americana.

"Romania este in prezent intr-un "con de lumina favorabila", iar leul a pastrat increderea investitorilor. Desigur ca, daca BNR va reduce dobanda de referinta, atunci o anumita volatilitate a Leului va fi de asteptat", a mai spus Silviu Pojar.

Grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a intrat pe piata locala anul trecut, cand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri