Pragul psihologic pe care il indica cel mai des romanii in relatia cu datoriile este de 1.000 de lei. Mai bine de jumatate dintre cei chestionati in cadrul unei cercetari online facuta la cererea KRUK Romania sustin ca sunt ingrijorati de nivelul datoriilor cand ajung la pragul de 1.000 lei sau depasesc aceasta suma.

De asemenea, respondentii au indicat intr-o proportie destul de mare – aproape 1 din 4 - ca suma prag care ii ingrijoreaza este de 500 de lei.

O treime dintre romani considera ca in 30 de zile de la scadenta, suma de plata se transforma in datorie.

"Simtul datoriei” este foarte pronuntat, arata concluziile studiului. Astfel, 23% dintre romani considera ca o plata devine o datorie la o zi de la scadenta, 25% spun ca 15 zile sunt necesare pentru ca acea plata sa se transforme in datorie, iar 18% dintre romani se recunosc datornici la 60 de zile de la scadenta".

"Suma si termenul-prag de la depasirea carora romanii considera ca sunt datornici indica pe de o parte dorinta acestora de avea cat mai putine datorii, iar pe de alta parte o reducere a venitului clasei de mijloc in ultimii ani de criza. Aceste date confirma situatiile cu care ne confruntam zilnic in relatia cu clientii nostri, care, in cea mai mare parte, doresc sa-si rezolve problemele financiare, dar sunt constransi de situatia lor financiara actuala. Tocmai de aceea promovam colectarea amiabila, prin incheierea de angajamente de plata in rate convenabile", a declarat Tomasz Ignaczak, Directorul General al KRUK Romania.

El a mai adaugat ca plata datoriilor in rate lunare, adaptate situatiei financiare a persoanei cu datorii este cea mai buna modalitate de a reveni la o viata normala.

Sondajul "Cum iti gestionezi datoriile" s-a derulat online, in perioada 29 aprilie – 7 mai 2013, pe un esantion de 7.106 respondenti cu varsta de peste 18 ani. Esantionul reproduce, din punct de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografica a populatiei utilizatorilor de internet din Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Kruk: De rusine, romanii nu vorbesc despre datorii nici cu familia